Prima pagină | 25 iulie 2018

Adevărul scrie că preşedintele PSD a admis pentru prima dată că liderul ALDE ar putea fi candidatul comun al coaliţiei de guvernare la alegerile prezidenţiale de anul viitor. „Miza cea mai mare e să câştigăm alegerile, ca să ducem mai departe acest program de guvernare şi această creştere economică cum România nu a mai avut“, a declarat Liviu Dragnea la România TV. Potrivit unor surse din PSD, acesta este dispus să-l susţină pe Călin Popescu Tăriceanu în cursa pentru prezidenţiale, din mai multe motive. În primul rând, fără Călin Popescu Tăriceanu, Liviu Dragnea pierde puterea, căci, din toamnă, UDMR nu va mai vota alături de PSD, potrivit unor surse politice. Iar voturile minorităţilor naţionale, plus eventualele racolări de la PMP nu vor fi suficiente ca PSD să strângă o majoritate parlamentară fără ALDE. Aşa că Dragnea este oarecum obligat să-i accepte lui Tăriceanu pretenţia de a fi candidat comun PSD-ALDE la prezidenţiale. În plus, situaţia juridică în care se găseşte Dragnea este o altă pârghie de negociere pentru Tăriceanu. Liderul PSD are nevoie de majoritate parlamentară pentru a fi sigur că modificările operate la Codurile penale nu vor fi date peste cap. Pentru Dragnea, intrarea în vigoare a noului Cod penal este ultima şansă pentru a se salva de închisoare, deci este dispus să-l sprijine pe Tăriceanu în cursa pentru Cotroceni. Surse politice susţin că una dintre condiţiile esenţiale pe care i le pune Dragnea lui Tăriceanu este să nu dea înapoi pe subiectul modificărilor la Codul penal, în condiţiile în care liderul ALDE s-a opus ordonanţei de urgenţă care l-ar fi scăpat deja pe şeful PSD de condamnare. Sursele citate susţin că Dragnea n-a renunţat la ideea de a modifica legislaţia penală prin ordonanţă de urgenţă, ca să nu mai aştepte câteva luni până când legea votată în Parlament va intra în vigoare. Însă, Călin Popescu Tăriceanu nu vrea să facă deocamdată niciun pas înapoi, căci o eventuală ordonanţă de urgenţă i-ar dinamita şansele la prezidenţiale.

Potrivit României Libere, mnistrul Justiției este nemulțumit de candidații pentru șefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Tudorel Toader lasă deschisă posibilitatea de a-i respinge pe toți cei patru candidați la șefia DNA, ceea ce ar presupune reluarea procedurilor. Trei sunt apropiați de Laura Codruța Kövesi, fostul procuror-şef, unul l-a salvat pe Victor Ponta de plagiat.

Jurnalul Naţional consideră că o parte considerabilă a intelectualităţii româneşti s-a lăsat periodic ispitită de implicarea în politică. Unii au susţinut politicieni de meserie, alții au abandonat condeiului în favoarea discursului politic n În ambele cazuri au fost dezamăgiți, dar au luat-o de la capăt. Mircea Cărtărescu este fan Laurei Kövesi, după o lungă perioadă băsistă. Același traseu a fost urmat și de filosoful  Gabriel Liiceanu, care spune că fosta șefă DNA „este Slujirea”, după ce Traian Băsescu „a coborât indecent scara puterii”.

Ziarul Financiar observă că încrederea populaţiei în economie rămâne solidă. În ciuda înăspririi politicii monetare, a tendinţei de creştere a dobânzilor interbancare şi a unei aşteptări neliniştite a economiştilor în faţa perspectivelor reducerii avansului economiei, creditul privat şi-a continuat expansiunea. Sistemul bancar a obţinut după primele cinci luni din 2018 un profit net de aproape 3,2 mld. lei (685 mil. euro).

Gafauskis, titrează Gazeta Sporturilor. O gafă incredibilă comisă de portarul lituanian Giedrius Arlauskis în ultimul minut al primei reprize a decis soarta meciului pierdut, aseară, de CFR în faţa Malmo. Clujenii au evoluat extrem de slab şi nu au tras vreun şut spre poarta adversă. Dacă va fi eliminată după retur, echipa din Gruia îşi va continua aventura continentală în turul 3 preliminar al Europa League.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS