Confidenţialitate

Prima pagină | 23 iulie 2018

România Liberă scrie că, de la 1 ianuarie 2013, când România, în acord cu Fondul Monetar Internaţional și Comisia Europeană, a început procesul de liberalizare a pieței gazului, și până în prezent prețul materiei prime a crescut cu aproape 60%, potrivit datelor prezentate de ANRE. Autoritatea a pus în context această evoluție de preț al gazului pentru populație cu ocazia anunțului că acestea se scumpesc cu 6% de la 1 august, parcă făcându-i pe plac lui Darius Vâlcov, consilierul premierului, care anunțase din timp scumpirea și o intervenție a statului pentru scăderea și plafonarea prețurilor. Acum, statul vrea să intervină brutal în piața gazelor după ce a permis liberalizarea haotică.

Jurnalul Naţional aminteşte că “studenții fără Bac” sunt bucuria universităților. Legea învățământului permite instituțiilor de învățământ superior să organizeze așa-numitele colegii terțiare. Cursurile lor, ținute în universități și de către profesori universitari, pot fi urmate de absolvenți de liceu „cu sau fără diplomă de Bacalaureat”. Organizarea acestor școli a fost reglementată prin ordin de ministru. „Studentul fără Bac” plătește, deci este binevenit în mediul universitar: „Noi ne-am adaptat ca să supraviețuim. Este o oportunitate și trebuie să profităm de ea”, spune rectorul Universității de Stat din Pitești.

Potrivit Ziarului Financiar, prin eşecul Alro, BVB a pierdut şansa de a avea la tarabă încă o companie care tindea spre un miliard de euro. Decizia ruşilor de a încerca să cedeze controlul pe bursă al Alro vine în contextul unor posibile sancţiuni americane asupra proprietăţilor din UE ale lui Vitali Maşitski, patronul companiei din Slatina. Reprezentanţii producătorului de aluminiu au anunţat, vineri, că oferta nu a îndeplinit criteriile încheierii. Pe tranşa de retail, reprezentând 15% din cele 383 milioane de acţiuni puse la bătaie, au fost subscrise 16,4% din numărul total, pe tranşa investitorilor instituţionali neexistând date publice. Alro nu este componentă a indicelui BET, în ciuda faptului că are o capitalizare bursieră de 2,5 mld. lei, mai mare decât a cinci dintre membrii clubului principalului indice de la Bucureşti. Criteriile de lichiditate, generate de un free-float de 5,59%, blochează astfel o mai bună reprezentare a economiei româneşti pe bursa bucureşteană.

O rază de soare, titrează Gazeta Sporturilor. Dinamo s-a chinuit cu FC Voluntari, dar s-a impus prin golul lui Deian Sorescu, scor final 2-1. Puştiul de 20 de ani, adus de la ASU Timişoara, i-a salvat pe “câini” de un rezultat ruşinos.