Confidenţialitate

Prima pagină | 23 ianuarie 2018

Adevărul scrie că PSD este pe punctul să îşi îngroape Formularul 600. În ultimele zile, declaraţia a dat frisoane celor care obţin venituri din activităţi independente, în total, peste 200.000 de contribuabili cu venituri anuale extrasalariale în valoare de peste 22.800 de lei. PSD este pe cale să renunţe la controversata măsură a “revoluţiei fiscale”. În primă fază, ar urma să fie amânat până în martie termenul până la care declaraţia trebuie depusă la Fisc.

Potrivit României Libere, salariul mediu net ar urma să crească cu 8,47% în acest an, la 2.598 de lei. În schimb, rata medie a inflaţiei va ajunge la 4,0%, de la 1,3% în 2017, respectiv -1,5% în 2016. A­şadar, explozia preţurilor va face ca majorarea reală a salariilor sa scadă puternic, de la 14,7% în 2016 ­şi 13,2% în 2017, la 4,3% în acest an. Comparativ, rata inflaţiei din România va fi dublă faţă de state precum Polonia (2,2%), Croaţia (1,6%) sau Slovacia (2%).

Jurnalul Naţional scrie că, în România, peste 200.000 de persoane vârstnice cu dizabilităţi mintale şi psihice trăiesc în comunitate, conform ultimelor statistici. Deşi, în lipsa supravegherii şi a unui tratament adecvat, acestea ar putea reprezenta un pericol, statul se spală pe mâini când vine vorba de responsabilităţi. Bătrânii abandonaţi pot muri, pot dispărea, dar nu pot avea buletin pentru că pot fi înşelaţi.

Ziarul Financiar a descoperit motivul pentru care nu avem autostrăzi. Rata de absorbţie a fondurilor structurale de la Uniunea Europeană este de doar 2,7%. Guvernul a publicat în sfârşit o statistică pentru exerciţiul financiar 2014 – 2020, din care reiese că, la patru ani de la debutul perioadei de planificare multianuală, România a primit rambursări de doar 624 de milioane de euro din întreaga sumă alocată de 22,5 miliarde de euro. Anul trecut, nu s-a dat în folosinţă vreun kilometru de autostradă. „Sunt trei motive principale pentru slaba absorb­ţie. Primul este birocraţia excesivă, al doilea este lipsa de informare şi ultimul lipsa co­fi­nan­ţării. În plus, fuziunea Ministerului Fondurilor Europene cu Ministerul Dezvol­tării a determinat Comisia Europeană să ceară reacreditatea ADR-urilor, ceea ce a întârziat absorbţia cu un an“, comentează Petru Luhan, consultant pentru fonduri europene.

Gazeta Sporturilor analizează politica dezastruoasă a ministrului de resort. Marius Dunca nu a plătit nici până în ziua de azi premiile promise campioanelor la canotaj. Au fost achitate, în schimb, recompensele pentru tenis cu piciorul şi dans sportiv.