Prima pagină | 2 iulie 2018

Guvernul a extins nepotismul peste graniţele ţării, titrează Adevărul. De când au preluat puterea, liderii PSD-ALDE şi-au instalat odraslele în Parlament, în ministere şi în fruntea unor consulate. Spre exemplu, Sorin Pârvulescu, fiul celei de-a doua soţii a ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, a fost numit consul la Strasbourg. Mutarea emană un vădit conflict de interese, în condiţiile în care şeful diplomaţiei a contrasemnat instalarea în funcţie a fiului său vitreg.

România Liberă observă că guvernul se împrumută tot mai greu şi tot mai scump. Pentru a lua bani de pe pieţele externe, guvernul de la București emite obligaţiuni (care, pentru investitori, adică pentru cei ce le cumpara, sunt titluri de stat). Cheltuielile din ce în ce mai mari, nu pe investiţii, ci pe salarii şi pensii, vor necesita finanţări tot mai mari.

Jurnalul Naţional scrie despre cele cinci milioane de vaci pierdute de România. După integrarea în Uniunea Europeană, industria autohtonă a laptelui a avut de trecut două şocuri majore. Primul, închiderea – în 2014 – a 80 de fabrici de prelucrare din cele 130 care fuseseră autorizate tranzitoriu, pentru că nu reuşiseră să se încadreze în standardele europene. Al doilea a venit în 2015, când au fost eliminate cotele de lapte. Imediat după această măsură, piaţa a fost invadată de importuri.

Ziarul Financiar remarcă indicatorul pieţei de lux. Gigantul francez Louis Vuitton din Bucureşti a vândut genţi, pantofi şi accesorii în valoare de 32 de milioane de lei, cel mai bun an de la intrarea pe piaţa românească în urmă cu un deceniu. Alte branduri de lux prezente în România sunt Dolce & Gabbana sau Gucci, însă acestea sunt venite în sistem de franciză, aduse de antreprenori locali.

Gazeta Sporturilor scrie că spaniolii s-au predat lângă Krelmin, exasperând prin morişca politicoasă de pase, care au produs doar un gol în două ore de dominare a meciului cu ruşii. Henţul stupid al lui Gerard Pique şi cele două penaltiuri parate de Igor Akinfeev au trimis, incredibil, o Rusie baricadată în tranşee în “sfertul” unde va întâlni Croaţia.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS