Confidenţialitate

Prima pagină | 2 februarie 2018

Adevărul consemnează reîmpărţirea prăzii în Parlament. Social-democraţii au luat funcţiile cu maşină, şofer şi leafă mai mare. PSD a răsplătit partidele care au votat Guvernul Dăncilă cu funcţii parlamentare care asigură confort şi un salariu mai mare. În schimb, PMP n-a primit niciun loc în conducerea Camerei Deputaţilor, deşi are mai mulţi aleşi decât ALDE, partenerul PSD. La rândul lor, liberalii s-au certat pe funcţii ca la uşa cortului.

România liberă scrie despre schimbările pregătite de actuala Putere pentru serviciile de informaţii şi cel de Pază şi Protecţie. Modificarea legislaţiei în baza cărora funcţionează SRI, SIE şi SPP este o prioritate a noii sesiuni parlamentare. Planul va creşte controlul Parlamentului şi Guvernului, instituţii dominate de PSD.

Jurnalul Naţional observă că al treilea Guvern PSD – ALDE face notă aparte față de precedentele două care s-au perindat anul trecut prin Palatul Victoria. Nu datorită pregătirii intense sau bogatei experiențe, ci mai degrabă pentru că demnitarii au pasiuni ieșite din comun. Miniştrii lui Dăncilă au colecţii de cruciuliţe, păşuni și motociclete, au tradus tratate de 2.000 de pagini din italiană în română sau sunt cunoscuţi pentru brevete de invenţie şi un vraf de cărţi publicate.

Ziarul Financiar consemnează că indicele BET, care  urmăreşte cele mai tranzacţionate acţiuni listate la Bucureşti, a urcat în luna ianuarie cu aproape 8% şi a marcat a doua cea mai mare creştere din rândul principalilor indici ai burselor europene, potrivit calculelor ZF pe baza datelor Bloomberg. Spre comparaţie, primul loc a fost ocupat de bursa de la Atena, cu o creştere de aproape 10%. Valoarea medie zilnică de tranzacţionare a fost de 48,5 milioane de lei în luna ianuarie, uşor peste nivelul din 2017, potrivit datelor BVB. La finele lunii, capitalizarea compani ilor locale de la bursă era de 179 mld. lei.

Gazeta Sporturilor scrie despre băiatul fără amintiri. Portarul Florin Niţă s-a despărţit în lacrimi de colegii săi de la FCBS, transferat la Sparta Praga, mărturisind că are o singură fotografie din copilărie. Crescut în Ferentari, tânărul a muncit într-o fabrică de cozonaci pentru a-şi câştiga existenţa.  Florin Niţă a semnat contractual vieţii sale, de 1,8 milioane de dolari.