Confidenţialitate

Prima pagină | 19 martie 2018

România se transformă cu viteză într-un deşert, tirează Adevărul. Meteorologii trag un semnal de alarmă asupra faptului că, în următoarele decenii, ţara noastră se va confrunta cu fenomene climatice ieşite din comun. Astfel, pe fondul încălzirii globale, prognozele realizate pe termen lung indică o intensificare a valurilor de căldură, precum şi înmulţirea numărului de nopţi tropicale, ca urmare a creşterii temperaturilor generate de gazele cu efect de seră.

Potrivit Jurnalului Naţional, statul român va fi nevoit să achite sume din ce în ce mai mari în contul datoriei publice, ceea ce ar pune o presiune foarte mare pe deficitul bugetar, aflat deja la limita de avarie, spune FMI. Guvernul trebuie să împrumute 74 de miliarde de lei, în 2018, pentru a putea să-şi onoreze toate plăţile pe care le are de făcut, din care 9,9 miliarde de lei sunt numai dobânzile şi comisioanele aferente datoriei deja contractate.

Ziarul Financiar publică topul celor mai mari exportatori. Fabrica de cutii de viteze a Daimler din Sebeş a urcat până pe locul secund în clasamentul dominat de producătorul de maşini Dacia. Cei mai mari zece exportatori din economie au o pondere de aproape 19% din total, cu o valoare de 11,7 mld. euro, cu 1,7 mld. euro în plus faţă de top zece din 2016.

România Liberă observă că alegerile prezidenţiale din Rusia nu au creat vreun frison analiştilor politici privind rezultatul. Vladimir Putin nu a avut probleme în obţinerea celui de-al patrulea mandat, apropiindu-se de longevitatea politică a tiranului Stalin. Vladimir Putin nu s-a străduit să-şi elaboreze vreun program de guvernare, mergând pe “succesul” anexării Crimeii, pe prezenţa militară agresivă în Siria, ca politici în interesul naţiunii. Pentru nemulţumiţi, liderul de la Kremlin a promis mai multe fonduri pentru sanatate şi învaţământ, precum şi refacerea infrastructurii învechite.

Gazeta Sporturilor scrie că cel mai bun arbitru român a reuşit, dumincă seară, să enerveze pe toată lumea. Centralul arădean Ovidiu Haţegan a acordat eronat penalty-ul din care clujenii au deschis scorul în meciul cu FCSB, l-a eliminat în mod corect pe Andrei Peteleu şi, prea uşor, pe Mihai Pintilii. Steliştii au egalat în prelungiri pentru al treilea 1-1 consecutiv dintre cele două echipe.