Confidenţialitate

Prima pagină | 16 aprilie 2018

Plata pensiilor „de lux“ este miza atacurilor la Pilonul II, titrează Adevărul. Sunt 4 milioane de români care contribuie anual cu aproape 7 miliarde de lei la pensiile private. În acelaşi timp, sunt doar 9.000 de alţi români care primesc anual din bugetul public pensii speciale ce însumează peste 8 miliarde de lei. Guvernul vrea să mai poată “ciupi” ceva de la cei mulţi, ca să poată plăti pensiile privilegiaţilor.

Jurnalul Naţional observă fenomenul parlamentarilor parașutați. O boală mai veche a partidelor este de a trimite de la Bucureşti în judeţe candidaţi la alegerile parlamentare. Victimele sunt de obicei organizaţiile mai slabe care nu-şi pot permite luxul de a protesta prea mult faţă de conducerea centrală. De nenumărate ori, candidaţii nu prea au legături cu judeţul respectiv, ale cărui interese ar trebui să le apere în legislativ.

România Liberă scrie că giganţii din industria alimentară, cosmetică sau chimică nu vor mai putea vinde mărfuri cu aceeaşi denumire şi acelaşi ambalaj, dar cu diferite standarde de calitate, în vestul şi estul Europei. Executivul comunitar a anunţat că va interzice dublul standard la alimente şi bunuri de larg consum, practicat de marile corporaţii occidentale de ani buni. Pentru a se asigura că standardul unic de calitate va fi respectat, Comisia Europeană va impune amenzi în cuantum de 4% din cifra de afaceri anuală a firmelor care vor încalcă interdicţia. Producătorii români de alimente privesc cu multă reţinere deciziile forurilor europene şi spun că e cale lungă până când măsurile vor fi puse efectiv în practică.

Potrivit Ziarului Financiar, prin agravarea conflictului din Siria, o gaură neagră a geopoliticii, creşte febra războiului în Orientul Mijlociu. Cel mai vizibil impact economic este scumpirea petrolului. Dacă barilul va ajunge la 80 de dolari, economia mondială va suferi un şoc, avertizează publicaţia.

“Craiova este din nou Maxima”, unul dintre titlurile de pe prima pagină a Gazetei Sporturilor. SCM s-a calificat în finala Cupei EHF la handbal feminin. Antrenorul Bogdan Burcea spune că fetele sunt hotărâte să câştige trofeul. În ultimul act, echipa din Craiova se va lupta cu formaţia norvegiană Vipers.