Confidenţialitate

Prețurile vor crește în Marea Britanie de Crăciun, avertizează șoferii de camioane

Prețurile vor crește în Marea Britanie de Crăciun, spun șoferii de camioane și tiruri.

Iar avertismentul vine în plină criză a livrărilor – ca urmare a crizei de șoferi de camioane.

Federațiile sindicale spun că se vor simți creșteri la prețurile pentru alimente și cadouri în perioada sărbătorilor de iarnă.

Guvernul anunțase recent un plan de eliberare de vize temporare de muncă – valabile trei luni – pentru 5.000 de șoferi de camioane din afara Regatului Unit.

Niciunul dintre șoferii de camion intervievați de Reuters nu părea atât de încântat încât să accepte oferta.

Unii șoferi din estul Europei au luat în râs anunțul, simțindu-se disprețuiți de multe ori și luați în derâdere – arată presa locală. „Este o muncă grea, iar tinerii nu o doresc”, a spus un șofer de camion în vârstă de 37 de ani, originar din Omsk, în Siberia. Dar la București, unii camionagii români au fost tentați de ofertă – notează Reuters.

Companiile de recrutare se luptă pentru a găsi șoferi de camioane. O asemenea agenție făcea publicitate pentru un post de șofer de clasă 1 pentru vehicule grele, remunerat cu 75.000 de lire sterline pe an, cel mai ridicat nivel anunțat până acum de recrutor.

Haosul a cuprins cea de-a cincea cea mai mare economie din lume în ultimele zile, ca urmare a deficitului de camioane,  după ce zeci de mii de lucrători din sector s-au retras ca urmare a Brexitului. Așa s-a ajuns la apariția cozilor interminabile la stațiile de carburanți, unele nealimentate sau alimentate cu greu.