Preşedintele Ucrainei respinge demisia premierului Oleksiy Honcharuk

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins vineri seară demisia prezentată dimineaţă de prim-ministrul Oleksiy Honcharuk, care luase această hotărâre în urma publicării unei înregistrări ce a declanșat o criză politică la Kiev.

”Am decis să vă dau o a doua şansă dumneavoastră şi guvernului”, a declarat Zelenski într-o întâlnire televizată cu Honcearuk.

Premierul îi trimisese preşedintelui cererea de demisie, după ce pe YouTube a fost postată acum două zile o înregistrare audio a unor presupuse conversaţii cu ministrul de finanţe Oksana Markarova, şeful Băncii Naţionale a Ucrainei – Iakov Smoli şi adjuncta acestuia – Iekaterina Rojkova.

În acel clip, o voce asemănătoare cu cea a șefului guvernului spune că Zelenski ar fi un ”profan” în problemele economice şi îl acuză de incompetenţă: „Sunt nevoit să discut chestiuni economice cu Zelenski, care are cunoștințe primitive despre cum funcționează economia”, se aude în înregistrare.

Deși şi-a dat demisia, Oleksiy Honcharuk a considerat că această înregistrare ar fi o ”manipulare”, fiind alcătuit din bucăți separate din înregistrări făcute în alte şedinţe de guvern.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS