Președintele Republicii Moldova vrea ca bacalaureatul să nu mai fie obligatoriu

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon consideră că examenul de bacalaureat nu reprezintă altceva decât  ‘’o presiune draconică asupra liceenilor’’.

Așa că a inițiat un proiect de modificare a legii educație care prevede că fiecare elev va primi, la terminarea liceului un certificat de finalizare a studiilor, chiar dacă nu a dat bacalaureatul.

„În opinia mea, pe care am expus-o și în anii precedenți, de pe liceeni trebuie scoasă presiunea draconică a BAC-ului exagerat de dificil și stresant. Oamenii sunt diferiți în aptitudini și înclinații, iată de ce examenele de absolvire a liceului trebuie să ia în considerare aceste realități”, spune Igor Dodon.

Potrivit Unimedia, Igor Dodon a înaintat trei propuneri de bază pentru modificarea Codului Educației:

1. Fiecare elev, fără excepție, să primească la încheierea studiilor un certificat de finalizare a școlarizării, chiar dacă nu a dat examenele de bacalaureat.

2. Liceenii care vor dori să dea BAC-ul, să depună o cerere în acest sens către administrația școlii. Până acum, erau nevoiți să scrie cerere doar cei care nu voiau să dea BAC. Acum propunem să fie invers – să scrie cerere cei care vor să dea BAC-ul.

3. În paralel cu BAC-ul obișnuit, universal, să existe alternativa unor examene de profil. Mai exact, un liceean care va dori să devină student la arte, să nu fie obligat să dea BAC-ul general, ci să poată alege alte 2-3 discipline, în baza cărora să dea un examen de profil în liceu, iar cu rezultatele de la acel examen să pretindă un loc la instituțiile superioare de profil.

Proiectul va intra în vigoare, după ce va fi aprobat și de Parlamentul de la Chișinău, a precizat Corneliu Popovici, consilier al lui Igor Dodon, citat de realitatea.md.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a propus renunțarea la examenul de bacalaureat, deoarece foarte mulți liceeni au picat examenul, a precizat consilierul său prezidențial.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Nu este prima schimbare în educație pe care o propune președintele Republicii Moldova. Igor Dodon a cerut și înlocuirea manualului de ‘’Istorie a Românilor” cu ‘’Istoria Moldovei’’.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS