Președintele Parlamentului European, Martin Schulz: ”Grecia va trebui să adopte o monedă proprie şi să iasă din zona euro dacă răspunsul la referendum va fi NU”

“Dacă grecii vor spune «nu» la referendum, trebuie să introducă o nouă monedă” – a declarat Martin Schulz într-un interviu pentru un post de radio german.

”Euro nu va mai fi disponibil ca modalitate de plată”, a precizat președintele Parlamentului  European. “Dacă euro nu va fi disponibil, cum vor putea fi plătite salariile? Cum vor face să plătească pensiile? În momentul în care o ţară introduce o monedă nouă iese din zona euro”, a atras atenţia Martin Schulz.

De la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăţi. Extragerile de la bancomate au fost limitate la 60 de euro zilnic pentru fiecare persoană.

Republica Elenă are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană.

După ce rundele de negocieri cu finanțatorii externi au eșuat, premierul elen, Alexis Tsipras, a convocat un referendum. La consultarea populară grecii trebuie să spună dacă sunt sau nu de acord cu măsurile de austeritate cerute de creditori (FMI, Banca Centrală Euroepană, Comisia Europeană).

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS