Confidenţialitate

Președintele Parlamentului European, Martin Schulz: ”Grecia va trebui să adopte o monedă proprie şi să iasă din zona euro dacă răspunsul la referendum va fi NU”

“Dacă grecii vor spune «nu» la referendum, trebuie să introducă o nouă monedă” – a declarat Martin Schulz într-un interviu pentru un post de radio german.

”Euro nu va mai fi disponibil ca modalitate de plată”, a precizat președintele Parlamentului  European. “Dacă euro nu va fi disponibil, cum vor putea fi plătite salariile? Cum vor face să plătească pensiile? În momentul în care o ţară introduce o monedă nouă iese din zona euro”, a atras atenţia Martin Schulz.

De la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăţi. Extragerile de la bancomate au fost limitate la 60 de euro zilnic pentru fiecare persoană.

Republica Elenă are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană.

După ce rundele de negocieri cu finanțatorii externi au eșuat, premierul elen, Alexis Tsipras, a convocat un referendum. La consultarea populară grecii trebuie să spună dacă sunt sau nu de acord cu măsurile de austeritate cerute de creditori (FMI, Banca Centrală Euroepană, Comisia Europeană).