Confidenţialitate

Preşedintele Israelului, în vizită la București

Aflat pe final de mandat, preşedintele israelian Reuven Rivlin efectuează, în această săptămână, o vizită de stat în România.

Marţi, liderul statului evreu va fi primit, la Palatul Cotroceni, de președintele Klaus Iohannis.

Cei doi au programate convorbiri tete-a-tete.

Vizita preşedintelui Reuven Rivlin reflectă “soliditatea” relaţiei bilaterale, precum şi faptul că Statul Israel rămâne un partener “cheie”, cu valenţe strategice, al României în Orientul Mijlociu. La 11 iunie, se vor împlini 73 de ani de relaţii diplomatice neîntrerupte între România şi Statul Israel.

Potrivit Palatului Cotroceni, vor fi abordate, de asemenea, cooperarea economică şi cea în domeniul sănătăţii, inclusiv în ceea ce priveşte contracararea pandemiei de COVID-19, educaţia privind Holocaustul şi alte măsuri de combatere a antisemitismului în România, precum şi schimburile culturale şi interumane dintre cele două state. O atenţie deosebită va fi acordată situaţiei din regiunea Orientului Mijlociu, inclusiv stadiului Procesului de Pace în Orientul Mijlociu, cu accent pe situaţia de securitate din regiune în urma evoluţiilor recente, urmând a fi abordate şi alte teme de actualitate de pe agenda regională şi cea internaţională.

“Vizita de stat a preşedintelui israelian se înscrie în dinamica foarte bună a contactelor bilaterale la nivel înalt din ultima perioadă, cea mai recentă întrevedere între cei doi şefi de stat având loc cu prilejul participării preşedintelui României la Forumul Mondial privind Memoria Holocaustului de la Ierusalim, din ianuarie 2020, urmată de discuţii telefonice în lunile martie şi iunie 2020”, a transmis Administraţia Prezidenţială.

În cursul după-amiezii, președintele israelian va fi primit la Palatul Victoria de premierul Florin Cîţu.

Miercuri, oficialul israelian va susține un discurs în Parlamentul de la București.

Reuven Rivlin își încheie mandatul prezidențial.

Recent, Isaac Herzog a fost ales de Knesset în această funcţie.