Confidenţialitate

Președintele Iohannis, de Ziua Armatei: Este vital să investim în propriile noastre forţe de apărare

Șeful statului a declarat, marţi, în cadrul ceremoniei organizate de Ziua Armatei la Monumentul „Mormântul Ostaşului Necunoscut” din Parcul Carol, că se impun investiții în apărare în actualul context.

Preşedintele Klaus Iohannis a amintit că, în 2023, bugetului Apărării va crește la 2,5% din Produsul Intern Brut.

“Ne-am reunit astăzi, cu emoţie şi respect, la Mormântul Ostaşului Necunoscut, pentru a celebra Ziua Armatei României. Acest loc evocă jertfa eroilor căzuţi în Primul Război Mondial, care, cu patriotism şi devotament, şi-au dat viaţa pentru reîntregirea neamului nostru. Ne onorează şi ne bucură să îi avem astăzi alături de noi pe veteranii de război. Ca punte de legătură între trecut şi viitor, căliţi de dificultăţile vieţii, ei ne transmit cu înţelepciune şi căldură valorile fundamentale care ne definesc ca cetăţeni şi ca naţiune. Pentru toate sacrificiile făcute, dragi veterani de război, aveţi recunoştinţa şi preţuirea noastră!”, a spus preşedintele.

Potrivit lui Klaus Iohannis, “traversăm o perioadă marcată de o accentuată incertitudine, iar efectele acestor provocări complexe ne afectează şi viaţa de zi cu zi”.

“Dragi militari, reprezentaţi Armata României, o instituţie emblematică, respectată şi apreciată la nivel naţional şi internaţional pentru virtuţile care o definesc: loialitate, curaj, abnegaţie şi spirit de sacrificiu. Armata României continuă să se modernizeze, iar în centrul acestui amplu proces de transformare vă aflaţi dumneavoastră, cea mai importantă resursă care dă valoarea şi puterea oricărei forţe militare”, a mai spus el.

“Răspunsul nostru – al ţărilor NATO şi al partenerilor noştri – trebuie să fie unul decisiv şi hotărât, menit să contribuie la descurajarea acţiunilor oricărui potenţial adversar. Vă îndemn să fiţi parte activă a acestui proces de transformare şi modernizare a Armatei, să continuaţi să vă pregătiţi la cele mai înalte standarde, să vă perfecţionaţi şi să vă consolidaţi abilităţile în concordanţă cu standardele NATO, inclusiv prin valorificarea instruirii în comun cu camarazii aliaţi aflaţi în ţara noastră, pentru consolidarea posturii aliate de descurajare şi de apărare (…) Vă mulţumesc pentru devotamentul şi spiritul de sacrificiu de care daţi dovadă în tot ceea ce faceţi pentru apărarea ţării! Vă urez sănătate şi succes în îndeplinirea misiunilor care vă sunt încredinţate!”, a conchis preşedintele.