Confidenţialitate

Președintele Iohannis, criticat de misiunea OSCE pentru susținerea fățișă a PNL în campanie | AUDIO

Misiunea OSCE care a monitorizat alegerile parlamentare de duminică a sancţionat implicarea preşedintelui Klaus Iohannis în campanie, de partea PNL.

Aceasta a spus, textual, că este o încălcare a standardelor internaţionale şi a angajamantelor pe care ţările membre OSCE şi le-au luat, pentru a nu amesteca funcţiile şi instituţiile statului în lupta politică.

Experţii OSCE au remarcat şi avantajul clar pe care PNL l-a avut prin conferinţele de presă organizate regulat şi frecvent de preşedintele Iohannis, conferinţe transmise în direct de multe posturi de televiziune.

“Președintele și-a exprimat clar, în mod frecvent, preferințele sale politice în intervențiile publice făcute în perioada premergătoare alegerilor. Aceste lucruri a dus la o estompare din ce în ce mai mare a liniei de demarcație dintre prerogativele sale oficiale și campania electorală. Reprezintă o încălcare a standardelor internaționale și a angajamentelor făcute de toate țările OSCE, pentru a păstra o separare clară între stat și partidele politice”, declară Marianne Mikko, reprezentant OSCE.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Cele mai mari îngrijorări ale OSCE cu privire la alegerile din România sunt absenţa unei legi unice care să reglementeze alegerile şi prezenţa redusă a femeilor în procesul electoral şi în procesul de luare a deciziilor politice. (…)

Prea multe schimbări ale legilor, unele făcute în ultimul moment, au creat nesiguranţă, având un impact negativ asupra alegerilor. Parlamentul a a doptat recent mai multe modificări, fără consultare publică, ceea ce încalcă bunele practici. Multe dintre modificări au vizat reglementări care tocmai fuseseră adoptate pentru alegerile prezidenţiale de anul trecut”, a mai adăugat oficialul.

Misiunea OSCE a prezentat luni un raport preliminar, urmând ca, în aproximativ două luni, să elaboreze un raport complet, inclusiv recomandări pentru instituţiile şi autorităţile care pot îmbunătăţi situaţia.

Conferința de presă integrală a reprezentanților OSCE: