Confidenţialitate

Președintele Franței promite demolarea taberei improvizate de migranți din portul Calais

Aflat pentru prima oară în vizită la Calais, președintele François Hollande le-a promis localnicilor că situația lor se va îmbunătăți, iar viața de zi cu zi nu va mai fi afectată de prezența migranților.

Trebuie să demolăm complet și definitiv tabăra de la Calais. Este o operațiune excepțională pentru că ne aflăm într-o situație excepțională –  a spus François Hollande, care le-a cerut autorităților britanice “să-și asume partea lor” în rezolvarea problemei.

În acestă tabără improvizată, cunoscută și sub denumirea Jungla, trăiesc aproape 10.000de migranți, majoritatea originari din Siria, Eritreea și Sudan. Deși nu au condiții, au rămas blocați aici,  în speranța că vor putea intra ilegal în Marea Britanie, ascunși în tirurile care tranzitează portul Calais.

De la începutul anului, 12 migranți au murit loviți de camioane. Pentru a-i descuraja să se mai agațe de tiruri, autoritățile franceze, având sprijin financiar din Marea Britanie, au ridicat un zid de beton de peste 1 kilometru de-a lungul principalei căi de acecs în portul francez.

Partea sudică a taberei a fost distrusă la începutul acestui an, iar până la venirea iernii, toate barăcile vor fi demolate. Migranții vor fi împărțiți în grupuri și duși în centre speciale. Vor rămâne în Franța, doar cei care îndeplinesc criteriile pentru a primi azil. Ceilalți urmează a fi expulzați în țările de origine.