Confidenţialitate

Președintele Erdogan, după noi tensiuni în estul Ucrainei: Turcia are ca scop să păstreze Marea Neagră o zonă a păcii

După o discuție telefonică cu Vladimir Putin și o întâlnire cu președintele  Ucrainei, liderul Turciei face apel la detensionarea conflictului în creștere din Donbas.

“Turcia are ca scop să păstreze Marea Neagră o zonă a păcii, liniștită”, a declarat președintele Recep Recep Tayyip Erdogan, după o discuție cu liderul de la Kiev.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Turcia a anunțat că, săptămâna viitoare, două nave de război americane vor ajunge la mijlocul săptămânii ce vine  în Marea Neagră, unde vor staționa până pe 4 mai.

Tensiunile din Estul Ucrainei au escaladat recent, Kievul acuzând Rusia că a încălcat în ultimele zile, de 10 ori, armistițiul în zonele controlate de Federație.

Ucraina susține că Rusia a  adus la granițele sale un arsenal impresionant, militari, tancuri și alte echipamente grele.

De partea cealaltă, Rusia susține că Ucraina este responsabilă de provocări în zonă, iar trupele sale vor sta la graniță cât va fi nevoie.

Președintele Turciei  a declarat,  după discuția cu omologul său ucrainean, că această nouă escaladare trebuie detensionată diplomatic.

Turcia a anunțat că a fost informată de Statele Unite că 2 nave de război americane vor ajunge în Marea Neagră  miercuri și joi.

Agenția Reuters  precizează că, rugat să comenteze informația, Pentagonul s-a limitat să spună doar că  această deplasare a navelor  nu este nimic nou.

Washingtonul confirmă că Rusia a dislocat acum, la granița estică cu țara vecină, cele mai multe trupe din 2014,  când a anexat ilegal Crimeea și a blocat accesul autorităților ucrainene în estul țării.

Secretarul de stat american  Antony Blinken a discutat, vineri, cu miniștrii de Externe francez și german pe această temă și a facut apel la Rusia să pună capăt deplasării de trupe la granița cu Ucraina.