Presedinta Argentinei scapa de acuzatii

Cristina Fernandez Kirchner, președinta Argentinei, era bănuită că ar fi mușamalizat rolul jucat de Iran într-un atac terorist, comis în 1994, la un centru evreiesc. 85 de oameni au murit atunci și sute au fost răniți.

O instanță din Argentina a anulat acuzațiile care i se aduceau președintei Argentinei, Cristina Fernandez Kirchner.

Aceasta a fost pusă sub acuzare, pe 13 februarie, pentru îngrădirea justiției. Ea ar fi favorizat nepedepsirea unor persoane, finanțate de regimul din Iran și care, ar fi fost responsabili de atacul terorist comis în 1994 asupra unui centru evreiesc din Buenos Aires. Atunci 85 de oameni au fost uciși și sute, răniți.

Pe 18 ianuarie, procurorul care se ocupa de acest caz a fost găsit mort, în apartamentul său, din capitala Argentinei. Criminaliștii care anchetează moartea acestuia au găsit, într-un coș de gunoi, schița unui mandat de arestare emis pe numele președintei Argentinei și al ministrului de Externe – ceea ce a alimentat speculațiile că procurorul ar fi fost ucis.

Cristina Fernandez Kirchner a respins acuzațiile care i s-au adus. Liderul de la Buenos Aires a explicat că procurorul ar fi fost păcălit de doi presupuți agenți secreți, care i-au dat informații false pentru a discredita autoritățile. Când nu au mai avut nevoie de el, a fost eliminat – consideră președinta Argentinei. Iar Instanța i-a dat câștig de cauză. Judecătorul care s-a ocupat de acest caz a spus că acuzațiile aduse liderului argentinian sunt nefondate, de aceea vor fi anulate, pe motiv că lipsește infracțiunea.