Confidenţialitate

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire 2023, acordat Mahsei Amini și Mișcării Femeilor Iraniene | AUDIO

Mahsa Amini și Mișcarea Femeilor Iraniene câștigă Premiul Saharov pentru libertatea de gândire în 2023. Distincția a fost acordată de Parlamentul European pentru a marca un an de la moartea tinerei iraniene, care s-a împotrivit legilor dure din Iran privind purtajea hijabului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, a anunțat în plenul de la Strasbourg că premiul pentru libertatea de gândire în 2023 a fost acordat post-mortem Mahsei Amini, asasinată în urmă cu un an.

Cine este Mahsa Amini

Mahsa Amini, o tânără iraniană-kurdă în vârstă de 22 de ani, a fost arestată de poliție la Teheran pe 13 septembrie 2022 pentru că ar fi ignorat legile stricte ale Iranului privind purtarea hijabului.

A murit trei zile mai târziu într-un spital din Teheran, în timpul detenției. Moartea ei a declanșat proteste masive conduse de femei în Iran.

Sub sloganul „Femeie, viață, libertate”, ele protestează împotriva legii hijabului și a altor legi discriminatorii.

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire a fost înființat în 1988 și este dicat celor care apără drepturile omului și libertățile fundamentale.

Sursa foto: Twitter / Agenzia ANSA

Citește și: Olaf Scholz, apel la autorități pentru oprirea protestelor care pot degenera în adunări antisemite, după ce 60 de polițiști au fost răniți miercuri seara | AUDIO