Confidenţialitate

Premierul recunoaște că sunt întârzieri în implementarea PNRR. România și-a asumat să atingă, în următorii 5 ani, peste 500 de obiective | AUDIO

Nicolae Ciucă atrage atenția că deja există restanțe în implementarea Planului de Redresare Economică și Reziliență-PNRR, prin care România poate accesta peste 29 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană, din care jumătate sunt bani gratuiți.

Înainte de începerea ședinței de guvern de vineri, prim-ministrul a reamintit că România și-a asumat să atingă, în următorii 5 ani, peste 500 de obiective, din care 64 sunt reforme ale mai multor sisteme publice.

În ciuda acordului politic între PSD și PNL, reformele din PNRR creează deja o discordie majoră între liderii celor două partide, inclusiv cea care se referă la sistemul de pensii publice, al cărui deficit este finanțat inclusiv din împrumuturi.

Fostul premier și lider al PNL, Florin Cîțu, a repetat, vineri seară, la Digi24, că fară o restructurare a sistemului acesta nu face față nevoilor. Iar reformele din PNRR, trecute în programul comun de guvernare sunt o linie roșie, a explicat Cîțu:

„Acolo sunt nevoile românilor, nimeni nu poate și nici n-o să găsiți pe cineva care să spună că sistemul de pensii din România nu trebuie reformat, nu este sustenabil. (…) Nu poate să spună cineva în România, astăzi, că nu e nevoie de o reformă a sistemului de salarizare în sectorul public, în care să legi performanța de venituri.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, insistă că Planul de Redresare și Reziliență trebuie optimizat. PSD nu spune exact ce înseamnă optimizat. Mici optimizări ale PNRR se pot face abia în 2024, a explicat de mai multe ori cel care a coordonat realizarea planului, fostul ministru Cristian Ghinea.

„Înseamnă că cei de la Comisia Europeană greșesc și domnul Cîțu are dreptate, mă așteptam de altfel”, a răspuns Marcel Ciolacu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Acum, premierul a dat un semnal clar:

„Avem 171 de măsuri, din aceste 64 sunt reforme și 107 investiții. Suntem în urmă cel puțin cu elaborarea OUG privind stabilirea cadrului de implementare a PNRR. Aș dori să avem o dezbatere, să vedem cât de repede avem această ordonanță pe masă, să putem să o dezbatem și să o aprobăm.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Joi, Guvernul a dat un comunicat în care a explicat că, pentru anul 2021 și primul trimestru al anului 2022, sunt planificate 45 de ținte sau jaloane din care doar 5 sunt deja îndeplinite, iar restul sunt în curs de realizare.

Autor: Anca Grădinaru

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Bugetul pentru anul viitor trebuie aprobat și votat până pe 24 decembrie, a anunțat premierul Nicolae Ciucă | VIDEO