Premierul grec propune modificare Constituției pentru a le oferi grecilor o „democrație directă”

 

Premierul grec Alexis Tsipras a propus modificarea Constituţiei elene pentru a le oferi grecilor o „democraţie directă”, prin „alegerea preşedintelui” şi „supunerea legilor la referendum”, relatează AFP.

„A venit vremea să uităm această frică de decizia cetăţenilor (…), chiar dacă cetăţenii nu sunt infailibili”, a declarat Alexis Tsipras luni, într-un discurs televizat.

Cetăţenii este necesar să fie autorizaţi să-şi aleagă preşedintele – în prezent ales de Parlament -, dacă încercările parlamentarilor eşuează, ca anul trecut, a spus el.

Premierul a adăugat că este necesar ca cetăţenii să poată să respingă legile prin referendum – mai puţin legile care privesc probleme fiscale – şi să depună iniţiative legislative.

Statul grec trebuie, de asemenea, să fie „laic”, în pofida faptului că religia majoritară în Grecia este creştinismul ortodox, a precizat el.

Tsipras trebuie să-şi convingă acum partidul, Syriza (la putere), după ce o parte importantă a formaţiunii s-a arătat refractară faţă de o modificare a Constituţiei.

Grupuri de dialog vor fi organizate în întreaga ţară, a anunţat premierul. Ele urmeză să prezinte un raport, în aprilie, cu privire la propunerile cetăţenilor în vederea modificării Constituţiei.

În cazul în care va fi adoptată o nouă Constituţie, ea nu va putea fi implementată de actualul Parlament. O nouă Constituţie va putea să fie promulgată doar de un nou Parlament, în urma unor alegeri, programate în 2019.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS