Confidenţialitate

Praga: Mii de ruşi au manifestat împotriva lui Putin | VIDEO

Mai multe mii de manifestanţi, majoritatea ruşi, s-au adunat în capitala Cehiei, sâmbătă, pentru a denunţa ofensiva militară ordonată de preşedintele rus Vladimir Putin asupra Ucrainei şi pentru a cere încetarea războiului.

Protestatarii au traversat centrul istoric al orașului Praga, scandând “Rusia fără Putin”, “Libertate pentru Rusia, pace pentru Ucraina” sau “Putin nu este Rusia”, relatează Agerpres, citând AFP.

“Republica Cehă găzduieşte 40.000 de ruşi şi până acum aceşti ruşi nu erau cunoscuţi de cehi. Vrem să arătăm că ruşii care trăiesc aici sunt împotriva lui Putin, împotriva războiului, că ei susţin Ucraina”, a declarat organizatorul manifestaţiei, Anton Litvin, artist şi militant care trăieşte la Praga de doi ani.

“Ruşii de aici nu sunt putinişti, ei sunt europeni”, a subliniat militantul, ţinând în mâini un drapel albastru şi alb, precum cele din mâinile altor manifestanţi. Drapelul tricolor rus alb-albastru-roşu a fost reinventat cu această ocazie, fiind suprimată fâşia de culoare roşie, care simbolizează sângele, a explicat el.

Îndreptându-se spre Piaţa Wenceslas, manifestanţii i-au cerut de asemenea lui Vladimir Putin să elibereze deţinuţii politici, printre care opozantul Aleksei Navalnîi, care a fost condamnat la încă 9 ani de închisoare. Apropiații săi au denunțat că este victima unui proces politic.

Anterior, câțiva activiști au “însângerat” cu vopsea treptele Ambasadei Rusiei la Praga.