Confidenţialitate

„Povestea poveștilor” după Ion Creangă – prezentată în București de trupa ”BRUSC TEATRU” din Botoșani

Spectacolul ‘Povestea poveștilor’ după Ion Creangă, producție a trupei ‘Brusc Teatru’ din Botoșani, este programat joi, 6 noiembrie, de la ora 20.00, în cadrul FNTi.

Reprezentația are loc la Teatrul Coquette.

Din distribuție fac parte Alexandru Dobynciuc, Florin Iftode și Vlad Volf iar regia este semnată de Lenuș-Teodora Moraru.

‘Povestea poveștilor a fost citită la aniversarea Junimii de la 1 august 1877 (…) A apărut în ediţia G.T. Kirileanu la îndemnul și cu sprijinul real al lui Nicolae Iorga, într-un tiraj restrâns de 150 de exemplare, inaccesibil pubicului larg. La Junimea a fost citită, desigur, ‘Pe uliţa mare’ spre deliciul doamnelor prezentabile în Casa Pogor, entuziasmate de zicerile alunecoase ale humulesteanului trăitor în ticăul Iaşului. Îndrăzneli anedcdotice si haz de necaz care ajungeau până la urechile pudice ale Titu Maiorescu, aşa cum i se adresa Caragiale, criticul fiind îngrijorat, asteptând reacţia frustrată, indecisă, imprevizibilă, a duducii din Vaslui.’ Ion Pecie

_______________________________________________________

PROGRAM FNTi – Ziua a IV-a

TEATRU

17:15 : ‘Șase din 49’ de Spiro Gyorgy | Teatru de Artă București (Str. Sfântul Ştefan nr.21)

Producție Teatru de Artă București

Regie: Alexandru Maftei

Cu: Dana Voicu şi Liviu Cheloiu

Durata: 1h30

Ce se poate întâmpla unui cuplu de oameni simpli atunci când sunt puși în fața unui bilet câștigător la loto care valorează 10 miloane de euro? Cei doi, soț și soție și părinți a doi copii adolescenți, evoluează de la bucurie frenetică și imaginație bolnavă până la frica paralizantă sau paranoia avansată. Toate hibele mai vechi sau mai noi ale relație lor ies încet încet la iveală într-o cavalcadă când comică, când tragi-comică care culminează cu un gest extrem: distrugerea biletului câștigător.

_______________________________________________________

TEATRU

19:00 : ‘Identity Check’ de Florin Caracala | Teatrul de pe Lipscani (Str. Lipscani nr.53)

Producție Compania FaPt, Iași

Regie: Florin Caracala

Cu: Andreea Spătaru, Doru Ioan Călin, Dragoş Maftei, Arun Cotic, Ionuţ Ungureanu, Andrei Petrariu

Durata: 1h15

Ne propunem să investigăm dezvoltarea individului, pornind de la necesitatea Internetului, o lume virtuală prin concepţie, dar foarte reală prin manifestare.

Peste treisutecincizeci de milioane de oameni îşi trăiesc în reţea viaţa economică, ştiinţifică, socială şi culturală, acesta fiind exemplul şi modelul, clar definit, al vieţii societăţilor viitoare.

Astăzi, nu exişti dacă nu ai măcar un cont pe reţelele de socializare, locuri în care ne expunem toți fără să ne dăm seama, locuri unde identitatea reală ajunge să fie modelată sau chiar substituită de cea virtuală. Din această perspectivă, oricine poate deveni un cod numeric, identificabil şi controlabil în totalitate, obligat să acţioneze după nişte reguli impuse.

Cum vom fi noi, când expansiunea tehnologiei informaţiei ne va dizolva identitatea umană şi o va înlocui cu o non-identitate informaţională? Cine vom fi, când vom deveni ‘informaţi’, fără a mai fi formaţi din nici un punct de vedere? Cum vor arăta societăţile şi oraşele de mâine, în contextul dominaţiei definitive a tehnologiei?

Iată un subiect care lansează câteva întrebări, înainte de a deveni transparenţi şi perfect controlabili, înainte de a fi prea târziu, când nu mai există alternativă.

Aşadar, noi te întrebăm: Quo vadis?…

_______________________________________________________

TEATRU

19:00 : ‘La lilieci’ după Marin Sorescu | Godot Cafe-Teatru (Str. Blănari nr.14)

Producție Teatrul Vostru, Sibiu

Regie: Marian Râlea

Cu: Marian Râlea, Teodora Domnariu, Florentina Neagu, Doriana Tăut, Corina Vişinescu, Florin Pârvu, Alexandru Verzescu, Laurenţiu Vlad

Durata: 1h10

Spectacolul La Lilieci suprinde cu veselie şi umor crâmpeie din viaţa satului oltenesc Bulzeşti în care se întâmplă minuni. Spectacolul ilustrează cu har înţelepciunea seculară a unor tradiţii adânc înrădăcinate în rutina satelor. Se conturează o serie de personaje, înzestrate cu un caracter puternic dar şi cu smerenie şi cuviinţă în faţa divinităţii.

În această lume, ruptă de forfota repezită în care noi ne trăim vieţile, poveştile lui Marin Sorescu au rămas vii până în ziua de azi luptând împotriva timpului devastator, iar în casele acestor oameni coboară Dumnezeu. Un univers plin de mister, autenticitate şi farmec în care filosofia naivă a românilor dă forţă cuvântului din întâmplările bulzeştenilor.

_______________________________________________________

TEATRU

19:00 : ‘Daca ăla e cu aia, ai’a lui cu cine-o fi?’ de Mimi Brănescu | Unteatru (Str. Ilfov nr.1)

Producție Compania 3/3, Brăila

Regie: Radu Nechifor

Cu: Narcisa Novac, Corina Borş, Ramona Gîngă, Alexandru Marin, Valentin Terente

Durata: 1h

Mare, noapte, plajă, trei femei şi un bărbat. Fiecare iubeşte şi fiecare nu este iubit. O serie de întâmplări amuzante şi absurde, personaje bine conturate care compun o atmosferă demnă de film. Comedie, thriller şi romantic, se unesc în textul lui Mimi Brănescu, care propune personajelor subiecte intrigante la care publicul nu rămâne impasibil. Cele cinci personaje sunt în căutarea răspunsului la întrebarea: ‘Dacă ăla e cu aia, ai’a lui cu cine-o fi?’

_______________________________________________________

TEATRU

19:30 : ‘Elevator’ de Gabriel Pintilei | Teatrul Mignon (Bulevardul Hristo Botev nr.1)

Producție Teatrul Mignon, București

Regie: Dorin Boca

Cu: Florentina Năstase,Vlad Bălan

Durata: 1h10

Marea Britanie, 2002. Doi tineri rămân blocaţi într-un ascensor dintr-o fabrică părăsită, pentru a face sex. Rămân blocaţi, iar situaţia devine dramatică atunci când minutele se transformă în ore şi orele în zile.

După un caz real.

_______________________________________________________

TEATRU

20:00 : ‘Demon Amour’ de Lory Piper | Godot SubScenă (Str. Blănari nr.14)

Producție Teodor Ghiță

Regie: Teodor Ghiță

One-man show cu Teodor Ghiță

Durata: 1h5

Spectacolul, lipsit de convenţii, redă cu mult ‘tact comic’ o sumedenie de locuri comune în societate: iubire, neputinţă, slăbiciuni, câştiguri, dezechilibre sau pasiuni.

Vocea lui Teodor Ghiţă reface în faţa publicului diferite ‘puzzle-uri’ sociale în care publicul va ‘descifra’, într-un tablou dinamic, personaje precum ‘cuceritorul’, ‘adolescentul’, ‘nebunul’ sau ‘demoazela.’

_______________________________________________________

TEATRU

20:00 : ‘Maitreyi’ după Mircea Eliade | Teatrul Bulandra – Sala Liviu Ciulei (Bd. Schitu Măgureanu nr.1)

Producție Compania DAYA, București

Regie: Chris Simion

Cu: Maia Morgenstern, Aylin Cadîr, Vlad Zamfirescu, Doru Ana, Anca Sigartău, Jasmine Iliescu, Carla Maria Teaha, Marius Chivu, Radu Micu, Teodora Calagiu / Mădălina Dorobanţu

Durata: 2h15

Maitreyi este o poveste care te determină să-ţi laşi sufletul să respire.

Spectacolul are la bază o dramatizare dublă, realizată după romanul ‘Maitreyi’ de Mircea Eliade, cu intervenţii din ‘Dragostea nu moare’ de Maitreyi Devi.

Este prima dată când aceste două puncte de vedere se întâlnesc pe o scenă de teatru.

_______________________________________________________

TEATRU

20:00 : ‘Povestea poveștilor’ după Ion Creangă | Teatrul Coquette (Calea Călărași nr.94)

Producție Brusc Teatru, Botoșani

Regie: Lenuș-Teodora Moraru

Cu: Alexandru Dobynciuc, Florin Iftode, Vlad Volf

Durata: 45 min

‘Povestea povestilor – citită la aniversarea Junimii din 1.08.1877 si purtând două date: (sâmbătă 1877 Oct. 22’; 1878 Novembrie 12) a apărut în ediţia G.T. Kirileanu la îndemnul si cu sprijinul real al lui Nicolae Iorga, într-un tiraj restrâns de 150 de exemplare, inaccesibil pubicului larg. La Junimea a fost citită, desigur, ‘Pe uliţa mare’ spre deliciul doamnelor prezent-abile în Casa Pogor, entuziasmate de zicerile alunecoase ale humulesteanului trăitor în ticăul Iaşului. Îndrăzneli anedcdotice si haz de necaz care ajungeau până la urechile pudice ale Titu Maiorescu, aşa cum i se adresa Caragiale, criticul fiind îngrijorat, asteptând reacţia frustrată, indecisă, imprevizibilă, a duducii din Vaslui.’ (Ion Pecie)

_______________________________________________________

TEATRU

20:00 : ‘Refuz să cresc. Dacă puteți face o mică donație’ de Vera Ion| Teatrul Luni de la Green Hours (Calea Victoriei nr.120)

Producție Scrie despre tine, București

Regia: Vera Ion

One-woman show cu Vera Ion

Durata: 1h

Refuz să cresc. Dacă puteți face o mică donație, a treia producţie a platformei ‘Scrie despre tine’, e un spectacol bazat pe fapte şi întâmplări reale, scris în urma documentării la Londra a situaţiei în care o tânăra regizoare de teatru din Bucureşti lucrează ca statuie Peter Pan pe Southbank. Piesa vorbeşte despre anxietatea și războiul continuu cu ei înșiși pe care îl trăiesc tinerii din România, neînțelegând care sunt locul și valoarea lor într-o societate în care e aproape imposibil să supraviețuiești dacă lucrezi ca artist.

_______________________________________________________

TEATRU

21:15 : ‘Poker’ | Teatru de Artă București (Str. Sfântul Ştefan nr.21)

Producție Reactor de creație și experiment, Cluj-Napoca

Regie: Leta Popescu

Cu: Tudor Klein, Paul Socol, Doru Taloș, Valentin Oncu

Durata: 55 min

Poker îl are în prim plan pe Tudor, un tânăr de 20 de ani, surprins în câteva momente definitorii din evoluția sa ca adult. Trecând prin experiența lumii underground și a jocurilor de noroc, personajul atrage atenția prin contrastul puternic între viața la care aspiră și cea pe care o trăiește. Dinamic și frapant, spectacolul reflectă problemele și valori ale tinerei generații de astăzi.

_______________________________________________________

TEATRU

21:30 : ‘Carpathian Garden’ de Radu Iacoban | Godot Cafe-Teatru (Str. Blănari nr.14)

Producție Fundația Godot

Regie: Radu Iacoban, Tudor Aaron Istodor

Cu: Radu Iacoban, Tudor Aaron Istodor

Durata: 1h20

80 de minute de format TV transpuse scenic într-o comedie tăioasă realizată de doi actori – Tudor Aaron Istodor si Radu Iacoban care vă vor prezenta un ‘act comic social’ susţinut de personaje contemporane delicioase.

Prezentatori de ştiri, parcagii, preoţi, staruri de filme XXX, moguli de presă, politicieni, se vor succeda în faţa spectatorului, provocându-i umorul şi inteligenţa. Comedie pură, ironie şi mult, mult farmec.

_______________________________________________________

CARTE DE TEATRU

23:00 : FNTi ‘CITESC TEATRU!’ | Godot Cafe-Teatru (Str. Blănari nr.14)

Theodor-Cristian Popescu – ‘SURPLUS DE OAMENI, SURPLUS DE IDEI – Pionierii mișcării independente în teatrul românesc post 1989’, Editura Eikon

Prezentare de carte