Postul de televiziune TV5 Monde, atacat de hackeri

La câteva ore după atacul hackerilor, directorul TV 5 Monde, Yves Bigot a anunțat pe youtube că postul de televiziune francez nu mai capabil să emită pe niciunul dintre canalele sale, iar site-ul și rețelele sociale nu se mai află sub controlul lor, ci afișează revendicări ale Statului Islamic.

Pe pagina de facebook a TV5 Monde, a apărut o imagine neagră pe care a fost scris Je suIS IS – eu sunt Statul Islamic. În numele lui Allah, Atotmilostivul, CyberCaliphate-ul îşi continuă jihadul cibernetic împotriva inamicilor Statului Islamic – au scris hackerii care au postat și un mesat adresat președintelui Franței. Aceștia îi spun lui Francois Hollande că a comis o greșeală de neiertat atunci când a decis să trimită trupe franceze care să lupte în Irak și în Siria, țări în care Statul Islamic a cucerit teritorii vaste și a proclamat așa numit-ul califat.

Hackeri au lansat amenințări și la adresa soldaților francezi, care sunt sfătuiți să stea departe de Statului Islamic dacă doresc să își salveze familiile. De altfel, ei au publicat mai multe CV-uri și documente de identitate ale rudelor militarilor francezi implicați în operațiuni împotriva grupării teroriste.

La câteva ore după atac, postul TV5 Monde a preluat controlul asupra conturilor de facebook și Twitter, dar site-ul televiziunii nu poate fi nici acum accesat, iar programele televizate emit cu întreruperi.

Ministrul francez de externe, Laurent Fabius a anunțat că a fost ridicat nivelul securității cibernetice în Franța. Iar ministrul francez de interne, Bernard Cazeneuve a promis că Franța va întări mijloacele de luptă împotriva atacurilor cibernetice. Pentru început, vor fi create 500 de posturi speciale care să prevină atacurile hackerilor.