Portul Katakolo, poarta de acces spre situl antic Olimpia

Katakolo este genul acela de port cu zeci de bărci și iahturi trase la mal, mal pe care sunt restaurante și terase unde te poți relaxa în timp ce privești depărtările albastre ale mării.

Ca multe alte așezări din Grecia, portul este între mare și munte. Scăldat de apele Mării Ionice, orașul se află în nord-vestul regiunii Peloponese. Este un port foarte aglomerat, în care ancorează mai ales vase de croazieră. Din acest punct de vedere, este al doilea port al țării, după Pireu.

În Katakolo nu ai când să te plictisești. Nu doar că orașul în sine oferă turiștilor numeroase variante de petrecere a timpului liber, dar este și locul de plecare către câteva dintre cele mai frumoase obiective turistice ale lumii. Unul dintre ele: situl antic Olimpia, unde au luat naștere Jocurile Olimpice. Pe dealurile acoperite de măslini, se află spectaculosul templu închinat lui Zeus. În sanctuar se găsește statuia imensă a zeului. Făcută de sculptorul Phidias din fildeș și aur, statuia este una dintre Cele Șapte Minuni ale Lumii. Lângă poate fi văzut atelierul lui Phidias, care a fost transformat într-o basilică creștină; astăzi și aceasta este o ruină.

Situl include și impresionantul stadion care găzduia în antichitate competițiile Jocurilor Olimpice. Astăzi, pe lângă Olimpia a înflorit un adevărat comerț de suveniruri și cafenele, unde turiștii se pot relaxa după lecția de istorie.

temple-of-zeus-in-olympia

Nu e singura atracție în zonă. De neratat este Templul lui Apollo, Zeul Soarelui, inclus în patrimoniul UNESCO și unul dintre cele mai importante vestigii ale antichității.

Un alt loc ce atrage mii de turiști este Lacul Kaiafas, datorită plajelor cu nisip auriu amenajate în jurul său. Se află la 40 de kilometri de portul Katakolo. În antichitate, se credea că aici era ”zona de spa” a zeilor.

Tot din antichitate sunt cunoscute și beneficiile apelor termale de la Killini, stațiune aflată la 40 de kilometri de Katakolo. Mult mai aproape de port este plaja Kastro, locul în care turiștii se pot retrage sub o umbrelă la orele prânzului sau se pot răcori în apa mării.

735x200 paravion