Confidenţialitate

Poluarea mediului – o cauză importantă a autismului

Uneori spunem că nu putem trăi fără agitația specifică unui oraș mare, aglomerat. Folosim automobilul din ce în ce mai des și pentru orice activitate. Ne întrebăm oare și care sunt consecințele?

Un nou studiu condus de cercetători din Statele Unite arată că femeile gravide care trăiesc într-un mediu cu o atmosferă poluată în special cu gaze de eșapament au risc crescut de a naște un copil cu autism.

Autismul este o tulburare de dezvoltare de origine neurobiologică şi este considerată drept una dintre cele mai severe tulburări neuropsihiatrice ale copilăriei.

Cauzele specifice sînt încă necunoscute. Tulburarea se manifestă în prima copilărie, între 1 și jumătate şi 3 ani. Nu poate fi diagnosticată la naştere pentru că semnele nu apar sau nu pot fi uşor identificate înainte de 18 luni. În ultimii ani cercetătorii recunosc tot mai mult faptul că se pot observa anumiţi ‘precursori’ ai acestor tipare comportamentale care apar mult mai devreme în dezvoltarea copilului. Metodele de a detecta autismul la vîrste mai mici de 18 luni sunt în creştere.

Uneori există o perioadă de dezvoltare aparent normală, după care copilul se izolează şi pierde din abilităţile dobîndite. Poate fi vorba de o pierdere a utilizării cuvintelor folosite de copil pînă atunci, de pierderea contactului vizual, a interesului pentru joc sau de retragere socială. În mod obişnuit , autismul este diagnosticat mai devreme mai ales dacă este acompaniat de retard mental şi este mai puţin diagnosticat printre copiii şi adolescenţii cu o inteligenţă medie sau superioară mediei.