Confidenţialitate

Poluarea fonică din oraşe, risc real pentru sănătate

Mediul în care trăim ne poate afecta starea de sănătate. Dacă poluarea atmosferică are efecte negative deja cunoscute asupra organismului, date recente aduc informații îngrijorătoare privind poluarea fonică, aproape la fel de periculoasă pentru sănătatea populaţiei.

Poluarea fonică se află pe locul al doilea din punct de vedere al riscului asupra sănătăţii. Anual, 4.5 milioane de ani de viată sănătoasă sunt pierduţi din cauza poluării aerului.

Rapoartele susţin ca poluarea fonică provoacă probleme grave de sănătate, de la boli de inimă la tulburări cognitive şi de somn. Lipsa somnului duce la desfăşurarea unei vieţi mai puţin sănătoase. Studiile efectuate pe persoane care locuiesc in vecinatatea unor factori de poluare fonica arata ca sanatatea acestora este mai instabila comparativ cu a celora care traiesc in liniste.

Pentru fiecare 10 decibeli în plus proveniți de la zgomotul din trafic riscul pentru infarct miocardic crește cu 12%. Explicația constă în faptul că somnul locatarilor din zonele aglomerate este perturbat și astfel se secretă hormoni de stres în organism, suprasolicitând inima și vasele de sânge.

Perturbările zgomotoase pot duce la hipertensiune arterială, boli de inimă, depresie, anxietate şi chiar deces. Zgomotele puternice afectează și copiii, acestea având efecte negative asupra puterii de concentrare și memoriei.

Luând în calcul toate efectele negative ale poluării fonice, aceasta reprezintă un stres major pentru organism.