Polonia cere intarirea fortelor NATO din Estul Europei

La Bucureşti, ministrul polonez al Apărării a explicat că după criza ucraineană se impune inclusiv o prezenţă sporită a forţelor americane în această zonă.

Nato trebuie să fie puternică şi prezentă în Estul Europei. Acest lucru se referă incusiv la prezenţa militară a SUA în această parte a Europei. Vestul trebuie să tragă concluziile necesare ca urmare a faptului că lumea s-a schimbat semnificativ de acum câteva săptămâni.

Recent, Polonia a reluat planul de înfinţare a unei brigăzi comune de 4.500 de militari polonezi, ucraineni şi lituanieni.

În plus, Varşovia a cerut Washingtonului să trimită avioane militare în Polonia. În faţa acestei crize, la solicitarea noastră, SUA a redirecţionat în Polonia 12 avioane F16 ceea ce pentru noi este un gest important.

Membru NATO, România cere şi ea relocarea infrastructurii NATO în Estul Europei. La Bucureşti, ministrul polonez al Apărării, Tomasz Siemoniak şi omologul său român Mircea Duşa au discutat şi despre sistemul antirachetă al României dar şi despre cel pe care Statele Unite ale Americii îl instalează acum atât la noi cât şi în Polonia.

Ambele ţări sunt graniţe NATO şi au frontiere comune cu Ucraina.