Confidenţialitate

Poliţia rusă: Navalny nu a fost otrăvit, suferea de pancreatită

Politicianul de opoziţie Alexei Navalny suferea de pancreatită – este diagnosticul anunţat de poliţia rusă.

Oficialii resping din nou varianta otrăvirii cu Noviciok si susţin că medicii au ajuns la această concluzie ţinând cont de mai multe studii chimice și toxicologice.

Uniunea Europeană a impus sancţiuni împotriva a şase înalţi oficiali ruşi suspectaţi de implicare în tentativa de asasinare a acestuia.

„Se pare că țările NATO m-au convins să țin un regim mortal”, a spus Alexei Navalny, comentînd pe Twitter concluzia anunțată de poliția rusă potrivit căreia problemele sale de sănătate s-ar datora unei diete dezechilibrate.

Considerat cel mai proeminent adversar al președintelui rus Vladimir Putin, Navalny s-a îmbolnăvit grav la sfârșitul lunii august în timpul unui zbor din Siberia către Moscova.

La presiunea apropiaților săi, a fost transferat de urgenta in Germania.

Analize efectuate de trei laboratoare europene din țări diferite au concluzionat că el a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din grupul Noviciok, constatările laboratoarelor fiind confirmate de Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice.

Navalny l-a acuzat direct pe președintele rus Vladimir Putin care ar fi comandat otrăvirea sa, idee respinsa ferm de autoritățile ruse care au dat vina fie pe serviciile secrete occidentale, fie pe rudele lui Navalnîi , ba chiar au sugerat că acesta s-ar fi otrăvit singur, ca să se victimizeze si sa incerce „reînvierea mișcării de protest din Rusia”.