Confidenţialitate

Plante care ajută la purificarea aerului

În această săptămână, la Misiune Verde, Mona Nicolici și Toader Păun adună o listă de plante potrivite pentru a purifica aerul din locuință sau de la birou.

Specialiștii recomandă ca la fiecare 8 metri pătrați ai casei să existe cel putin câte o plantă, în condițiile în care înălțimea încăperii este de 2,5 metri. Astfel avem nevoie de două – trei plante ”purificatoare” amplasate în spațiul în care locuim sau ne desfășurăm activitățile de zi cu zi.

Aloe Vera, o plantă cunoscută pentru proprietățile ei cosmetice, este perfectă și în camere pentru că absoarbe dioxidul de carbon, monoxidul de carbon și elimină formaldehida din aer. În schimb, eliberează mult Oxigen.

Pentru absorbirea formaldehidei din aerul respirat se recomanda sa amplasezi în locuința si un smochin plângător.

Ferigile acționează ca un umidificator natural, se ocupă si ele cu îndepărtarea formaldehidelor și sunt un purificator general de aer. Feriga este declarată a fi printre cele mai bune plante de apartament care purifică aerul.

Iedera englezească, după ce se prinde, greu mai scăpați de ea, dar acest lucru nu ar trebui să fie o problemă dacă o puneți într-un ghiveci, nu în curte. Este cunoscută pentru îndepărtarea benzenului, un agent cancerigen care se găsește în fumul de țigară, în detergenți, pesticide și alte materiale sintetice și este considerată a fi extrem de benefică pentru astm și alergii, eliminând, de asemenea, formaldehida.

Formaldehida se găsește în diferite produse de curățenie si cosmetice, dar și în lacurile și vopseaua de pe mobilă. Dacă locuiți într-o zona unde este trafic intens si sunt noxe sau într-o casă unde se fumează, e musai sa aveti plante care sa o anihileze.

Ficusul de cauciuc este, la rândul lui, una dintre aceste plante. Curăță aerul, eliberează mult Oxigen și elimină substanțele chimice. Atenție, însă, dacă aveți animale în casă, să nu le lăsați să ronțăie planta pentru ca este otrăvitoare.

Gerbera, de asemenea, absoarbe dioxidul de Carbon și eliberează Oxigen peste noapte, ceea ce va poate îmbunătăți somnul! Crizantemele, chiar dacă nu par, sunt extrem de eficiente în îndepărtarea unor substanțe toxice ca benzenul, tricloretilena, formaldehida și amoniacul.

La final, am păstrat Crinul Păcii. Cunoscut pentru îndepărtarea benzenului, elimină, de asemenea, sporii de mucegai din aer, acest lucru făcându-l grozav pentru băi, bucătării și spălătorii. Este planta cu flori albe, care seamănă mai degrabă cu floarea de cală, decât cu crinul imperial, dar o veti găsi ușor în magazine și se adaptează rapid unei noi case.

Voi ce plante aveți acasă?
Așteptăm fotografiile cu ele pe pagina de Facebook Radio Europa FM!

FOTO: Jez Timms / Unsplash