Plan de investiții de 200 de miliarde de euro pentru salvarea Europei

Comisia Europeană pregătește un plan de investiții de 200 de milairde de euro – finanțate în parteneriat public-privat – pentru a revigora creșterea economică în Europa.

Vor fi încurajate investițiile în infrastructură, cele care presupun tehnologii avansate și folosirea energie din surse regenerabile.

Comisia Europeană ia în calcul două variante pentru finanțarea proiectului – susțin surse citate de publicația spaniolă El Pais.

Uniunea Europeană ar urma să utilizeze 12 miliarde de euro din fondurile mecanismului de stabilitate, ca să atragă finanțări private ce ar revigora resursele Băncii Europene pentru Investiții. În plus, suma ar urma să servească drept garanție pentru proiecte de infrastructură în parteneriat public-privat.

Cealaltă opţiune de finanţare presupune injecţii de capital la Banca Europeană de Investiții din partea statelor membre UE, care ar urma să-și aducă o contribuție totală de 10 miliarde de euro.

Acestă variantă e însă mai puțin probabilă, ţinând cont de situaţia precară a finanţelor publice din multe state europene. Propunerea ar putea fi discutată la summit-ul Uniunii din iunie. Oricum, oficialii europeni trebuie să ia urgent măsuri de revigoare a creșterii economice, în condițiile în care Spania și Marea Britanie au intrat din nou în recesiune.