"Pietrele” la rinchi

Aportul insuficient de lichide duce la precipitarea sărurilor minerale în rinichi și formarea calculilor. Nu numai calciul poate intra în componența acestora, ci și alte substanțe, precum acidul uric sau oxalații.

Afecțiunea se numește litiază renală și se manifestă clinic prin colica renală. Simptomele constau în durerea intensă cu debut brusc la nivelul porțiunii inferioare a spatelui. Micțiunile pot fi dureroase, frecvente și uneori cu prezență de sânge în urina. Poate fi însoțită de o senzație de greață, transpirații și febră.

Calculii de dimensiuni mici părăsesc rinichiul și sunt eliminați ușor. Cei mai mari pot împiedica scurgerea urinei și necesită tratamente de specialitate efectuate de către medicul urolog.

Litiaza renală crește riscul pentru infecții și poate produce leziuni atunci când nu este tratată. Poate reapărea, iar pentru prevenire se recomandă consumul de lichide, consumul mai scăzut de carne sau evitarea alimentelor bogate în oxalați cum sunt legumele verzi, nucile și ciocolata.