Confidenţialitate

Perseidele apar din nou pe cer, vineri noapte, iar fenomenul coincide cu Luna Plină. Astronom: „Se vor vedea cele mai strălucitoare stele” | AUDIO

Fenomen inedit vineri noapte. Perseidele, ploaia de stele așa cum mai sunt cunoscute, vor atinge faza maximă. Spre deosebire de alți ani, momentul coincide și cu Luna Plină.

De aceea, vor fi vizibili mai puțini meteori, însă ne vom putea bucura de cei mai strălucitori, spune Adrian Șonka, de la Observatorul Astronomic București, despre Perseidele de anul acesta:

„Anul acesta avem Lună Plină în perioada aceasta și asta strică de obicei observațiile pentru că Luna aduce de obicei lumină în plus pe cer iar stelele căzătoare, care sunt mai puțin strălucitoare și care sunt și cele mai multe care se văd, nu se mai pot observa. Drept pentru care rămâne să vedem doar stelele căzătoare strălucitoare. N-o să vadă 100 de stele căzătoare pe oră, o să vadă probabil 10, 20, 30 maxim, dar pe cele mai strălucitoare.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Perseidele sunt vizibile mai ales în zonele cu puțină lumină arficială. Astronomii îi sfătuiesc pe pasionații de meteori să iasă în afara marilor orașe, pentru un efect maxim. Adrian Șonka:

„Întotdeauna se văd doar cu ochiul liber, asta ar trebui să se știe, nu ai nevoie de telescoape și trebuie să ieși din afara orașelor mari. Dacă ești într-un oraș mititel și poți vedea stele multe pe cer noaptea, este un loc potrivit pentru obervații. Cum aici în București sunt foarte multe lumini și în alte orașe, bineînțeles trebuie ieșit undeva la 20-30 km depărtare și stat cu ochiul pe cer măcar o oră, după miezul nopții până dimineața.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Târgu Mureș: Picturi cu Mihai Viteazul și stema Regatului României, descoperite în timpul unor renovări la Universitatea de Medicină și Farmacie

Foto: Shutterstock