Pentru a reduce numărul fumătorilor, Franța introduce pachetul de țigări neutru

Măsura,  contestată de comercianții și de producătorii de tutun, a fost adoptată de către deputați, după ce Senatul eliminase acest amendament din legea Sănătății.

Noile pachete de țigări vor fi vândute în Franța, începând din mai 2016.

Pachetele de țigări vor avea aceeași formă, aceeași mărime, aceeași culoare și aceleași caractere grafice, fără niciun fel de logo – scrie ziarul Le Monde. Marca de țigări va fi menționată totuși pe pachet, scrisă cu litere foarte mici. Măsura a fost adoptată cu 56 de voturi pentru și 54 împotrivă.

Senatul eliminase această prevedere din noua lege a Sănătății și propusese să fie păstrate doar avertismentele asupra efectelor fumatului. Sloganurile și imaginile cu rol de descurajare a fumătorilor ar urma să acopere 65%din suprafața unui pachet de țigări.

Parlamentarii francezi cred că noile pachete de țigări – despre care spun că sunt urâte, dar spun adevărul – îi vor descuraja în special pe tinerii care ar vrea să se apuce de fumat.

În Franța, mor zilnic 200 de persoane din cauza fumatului.

Pachetele neutre de țigări au fost introduse pentru prima oară în Australia, în decembrie 2012. De atunci, numărul fumătorilor care aprind zilnic o țigară a scăzut cu 13%.

Irlanda a votat în februarie o lege similară, fiind urmată de Marea Britanie.