Confidenţialitate

PE a creat în sediul său un punct de informare dedicat LGTBI

Parlamentul European a anunţat că a inaugurat, în sediul său din Bruxelles, un punct de informare LGTBI, care va fi o ”stea polară” în lupta acestei instituţii europene împotriva discriminării şi violenţei faţă de această comunitate.

La o conferinţă de presă organizată cu ocazia ”Zilei internaţionale de luptă împotriva homofobiei, transfobiei şi bifobiei”, Fabio Massimo Castaldo, vicepreședinte al legislativului european, a susținut că că UE ”a fost prea indulgentă faţă de atacurile împotriva comunităţii LGTBI produse în unele state membre”, menţionând explicit Polonia şi Ungaria.

La rândul său, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a spus că blocul comunitar ”onorează diversitatea umană în toată bogăţia sa şi dreptul oricărei persoane de a fi mândră de cine este, de a-şi defini propria identitate şi de a iubi persoana pe care o alege”.

De asemenea, șefa Comisiei PE pentru drepturile femeilor şi egalitate de gen, Evelyn Regner, a cerut instituţiilor europene să nu amâne din cauza coronavirusului aplicarea strategiilor lor de protejare a comunităţii LGTBI, afirmând că ”drepturile LGTBI sunt drepturi umane de bază” care trebuie respectate în virtutea ”principalelor fundamente ale UE”.

Agenţia pentru Drepturi Fundamentale a UE notează, în ultimul său studiu dedicat acestei chestiuni, faptul că 58% dintre membrii colectivului LGTBI din statele UE se simt discriminaţi ori spun că au fost hărţuiţi în ultimii cinci ani, directorul FRA, Michael O’Flaherty, declarându-se preocupat de creşterea acestui procent, care în studiul precedent realizat în 2012 era de 45%.

Persoanele lesbiene, gay, bisexuale şi transgender (LGBTI) vorbesc deschis în număr mai mare despre identitatea lor, însă teama, violenţa şi discriminarea rămân la un nivel ridicat, conform celui mai amplu sondaj realizat până acum de Agenţia pentru Drepturi Fundamentale (FRA) a Uniunii Europene.

Un procent de 43% dintre persoanele LGBTI s-au simţit discriminate în cele 12 luni de dinaintea chestionarului, un indice în creştere cu 6 puncte procentuale faţă de precedentul sondaj, efectuat în 2012. În rândul persoanelor transgender, proporţia urcă la 60%.

Persoanele transgender şi intersexuale s-au confruntat de două ori mai mult decât alte grupuri LGBTI cu agresiuni în anul de dinaintea anchetei. Jumătate dintre ele susţin că au dificultăţi în a-şi asigura nevoile de bază.

Agenţia pentru Drepturi Fundamentale a chestionat anul trecut 140.000 de persoane LGBTI din cele 27 de ţări membre ale UE, dar şi din Marea Britanie, Serbia şi Macedonia de Nord. Pentru prima dată, sondajul său include experienţele persoanelor intersexuale şi ale adolescenţilor cu vârste între 15 şi 17 ani.

Directorul FRA, Michael O’Flaherty, atrage atenţia că dificultăţile în domenii precum asigurarea unui loc de muncă şi accesul la îngrijiri de sănătate “se pot agrava din cauza noului coronavirus”.

Conform acestei agenţii europene cu sediul la Viena, în Austria, discriminările sporesc atunci când media, politicieni sau personalităţi publice întreţin un discurs negativ.

“Am asistat recent la atacuri asupra manifestărilor de tip gay pride şi la adoptarea de declaraţii de ‘zone fără ideologie LGBTI'”, îşi exprimă regretul, într-o declaraţie care însoţeşte raportul, comisarul european pentru egalitate, Helena Dalli, fără a cita direct Polonia, unde au avut loc astfel de evenimente.

Malta şi Irlanda sunt două exemple de ţări în care persoanele intervievate au perceput o îmbunătăţire a atitudinii de toleranţă faţă de ele comparativ cu 2012, conform raportului.

Şase participanţi din zece evită să îşi ţină partenerul de mână în public, însă această medie ascunde diferenţe semnificative între ţări, cu o proporţie de opt din zece în Polonia şi cu una de patru din zece în Luxemburg.

FRA face apel la guverne să instaureze o cultură de toleranţă zero faţă de violenţă şi hărţuire, precum şi să instruiască poliţia pentru îmbunătăţirea înregistrării agresiunilor motivate de ură.