Confidenţialitate

Patru țări europene propun confiscarea activelor Rusiei înghețate de UE pentru a finanța reconstrucția Ucrainei

Lituania, Slovacia, Letonia şi Estonia vor propune, marți, confiscarea activelor ruseşti îngheţate de Uniunea Europeană pentru a putea finanţa reconstrucţia Ucrainei după război. Propunerea apare într-o scrisoare comună dată publicității, luni, de cele patru state. 

La începutul acestei luni, Kievul a estimat la aproape 600 de miliarde de dolari suma necesară pentru reconstrucţia de după distrugerile provocate de Rusia.

Războiul este încă în plină desfăşurare, aşa că, cel mai probabil, suma va creşte semnificativ.

„O parte substanţială a costurilor, inclusiv compensaţiile pentru victimele agresiunii militare ruse, trebuie acoperită de Moscova”, se mai precizează în scrisoare, care urmează să le fie expediată miniştrilor de finanţe din blocul comunitar.

Comisia Europeană preciza, săptămâna trecută, că va verifica dacă legislaţiile naţionale şi cele europene permit să fie confiscate active ruseşti blocate pentru a finanţa Ucraina.

Unele voci pun legalitatea demersului sub semnul întrebării.

Aproape 20 de țări au anunțat noi pachete de asistență de securitate pentru Ucraina.

Sprijinul constă în muniție, sisteme de apărare de coastă, tancuri și alte vehicule blindate, după cum a anunțat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin.

Sursa foto: Shutterstock