Confidenţialitate

Pasarela Regală din Mamaia, lăsată în paragină. Nu a fost luată în calcul în proiectul de lărgire a plajelor | AUDIO

Pasarela Regală din Mamaia, bijuteria arhitectonică a stațiunii, inaugurată în urmă cu aproape 100 de ani, va fi înghițită de nisip. În proiectul de lărgire a plajelor, nici un minister nu a luat în calcul protejarea monumentului istoric de pe mare, lăsat în paragină de autorități.

Construită în 1930, Pasarela Regală din Mamaia a fost destinată turiștilor pentru distracțiile de zi și de noapte.

„Este un monument istoric, unic în zona aceasta. Sunt, în continuare, și două tobogane pentru copii și adulți și un punct de entertainment. Era un debarcader, puteau sa acosteze acolo bărci și șalupe. Poate fi exploatată turistic”, spune istoricul Răzvan Pantelimon.

După 1990 Pasarela Regală s-a degradat de la an. La întocmirea proiectului de lărgire a plajelor, în valoare de aproape un miliard de euro din fonduri europene, nimeni nu s-a gândit să o protejeze. Acum, spune inginerul Nicolae Buzgaru, de la Apele Române Dobrogea Litoral, monumentul va fi înghițit de nisip,

„Nisipul care va acoperi această structură va ajunge undeva, estimez în dreptul acelor tobogane. După care, el va coborî și va lăsa să iasă la suprafață structura. Este evident că nu putem să acoperim tot pavilionul”, a precizat inginerul Nicolae Buzgaru.

În speranța că totuși va fi salvată, specialiștii de la Apele Române au decis de fapt să îngroape pasarela în nisip pentru a o conserva. Monumentul este înregistrat la Ministerul Economiei. Potrivit fostului director al Apelor Dobrogea Litoral, Bogdan Bola, ministerul Culturii a făcut nenumărate demersuri pentru a prelua pasarela.

„Singura șansă a acestei pasarele este să fie preluată de Ministerul Culturii care este instituția care poate accesa fondurile europene necesare reabilitării pasarelei”, a spus Bogdan Bola.

În doar câteva zile, plaja din dreptul Cazinoului Mamaia va fi mai lată cu peste 100 de metri, acoperind și Pasarela Regală. Vechiul simbol al stațiunii va rămâne doar o amintire.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.