Confidenţialitate

Partidele își stabilesc strategiile post-electorale

Conducerea PNL se reuneşte în şedinţă, marţi, de la ora 10.00, pentru a stabili strategia de negociere politică de după recentele alegeri legislative.

Liberalii au ocupat locul secund în preferințele electoratului, cu un scor de 25% după numărarea a aproape 97% din sufragii.

Șef al PNL, Ludovic Orban a demisionat, luni seară, din postul de premier. Interimatul este asigurat de Nicolae Ciucă, ministru al Apărării în ultimul an.

”Am convingerea că, în următoarele negocieri, PNL va avea capacitatea de a da un nou premier”, a spus demisionarul.

După-amiază, liderii liberali se vor întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis.

Șeful statului a evitat, luni, să recunoască victoria PSD, care a obținut 29% din voturi. În schimb, Klaus Iohannis a preferat să observe “cristalizarea” unei coaliții de centru-dreapta.

”Peste câteva zile voi convoca consultări cu partidele care se vor regăsi în noul parlament. Noul Guvern care va fi format, va gestiona măsurile necesare în pandemie, va prezenta urgent măsuri de reformă mult aşteptate şi de multe ori amânate, va gestiona campania de vaccinare şi cu siguranţă, în cel mai scurt timp, va prezenta un proiect de buget pentru anul 2021, împreună cu modul în care vor fi atraşi banii europeni”, a declarat președintele.

Invocând scorul electoral, social-democrații conduși de Marcel Ciolacu susțin că ar trebui să aibă întâietate în misiunea de formare a executivului.

Clasată pe locul al 3-lea, alianța USR-PLUS mizează pe o coaliție “decentă” cu PNL și UDMR. Copreședintele Dacian Cioloș se declară pregătit să alcătuiască o formulă de cabinet.

La rândul său, Uniunea Maghiară și-a arătat disponibilitatea de a intra la guvernare.