Confidenţialitate

Parlamentul Turciei a votat până la urmă aderarea Finlandei la NATO, blocată din mai anul trecut

Decizia Parlamentului Turciei de a vota în cele din urmă aderarea Finlandei la NATO vine după un vot asemănător din partea deputaților ungari. Suedia este încă blocată de Turcia, dar șeful NATO speră că situația se va schimba până în vară.

Turcia era ultimul membru din Alianţă care mai trebuia să ratifice aderarea Finlandei, după votul de luni al parlamentarilor de la Budapesta.

Totuși, Ankara continuă să blocheze candidatura Suediei, depusă în același moment cu Finlanda anul trecut, ca reacţie la invazia rusă în Ucraina.

Turcia a acuzat Suedia că nu ia măsuri împotriva ”teroriştilor” kurzi refugiaţi în această ţară, cerând extrădări asupra cărora guvernul nu are ultimul cuvânt, notează AFP.

Finlanda împarte cea mai lungă graniţă europeană cu Rusia, după Ucraina. Este nevoită să respecte neutralitatea impusă de Moscova după al Doilea Război Mondial.

Preşedintele finlandez a mulţumit celor 30 de ţări membre pentru sprijinul acordat aderării.

Și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat ratificarea aderării Finlandei de către Parlamentul Turciei, declarând că aceasta va face „familia NATO mai puternică şi mai sigură”.

Foto: Shutterstock

Citește și: După 10 pachete de sancțiuni, Rusia încasează în continuare zeci de miliarde de euro din schimburile comerciale cu UE, arată o analiză Reuters