Confidenţialitate

Parlamentul European a adoptat o rezoluție care prevede că avortul este un drept al femeii

Parlamentul European a adoptat o rezoluție privind sănătatea sexuală și reproductivă ce prevede, printre altele, că avortul este un drept al femeii.

De asemenea, rezoluția, care nu are caracter de lege, ci este o declarație politică, mai prevede că bărbații transgen și persoanele non-binare pot, de asemenea, să rămână însărcinate.

Și în acest caz, persoanele ar trebui să beneficieze de măsuri în ceea ce privește sarcina și serviciile de îngrijire legate de naștere fără discriminare pe criterii de identitate de gen.

Raportul pleacă de la mai multe premise, una dintre ele fiind că  25 % dintre femei se confruntă cu o formă de violență pe criterii de gen în timpul vieții, iar  nenumărate femei se confruntă cu agresiuni și hărțuire sexuală în contextul parteneriatelor intime și al vieții publice.

Raportul prevede că fiecare persoană are dreptul să decidă ce consideră că este bine pentru ea atunci când este vorba despre corpul său.

Raportul subliniază importanța prevenirii bolilor prin educație și importanța vaccinărilor în prevenirea bolilor.

În plus, Parlamentul European invită statele membre să instituie strategii și programe de monitorizare eficiente care să garanteze accesul universal la o gamă completă de servicii de sănătate sexuală și reproductivă.

Aceste servicii trebuie să fie accesibile mai ales grupurilor marginalizate, inclusive persoanelor LGBTI și victimelor violenței sexuale.

Parlamentul îndeamnă statele membre să crească gradul de conștientizare în rândul femeilor cu privire la importanța controalelor regulate și să se asigure că serviciile de sănătate publică pun la dispoziție controale precum mamografii și ecografii mamare, teste citologice și osteodensiometrii.

Anca Grădinaru