Confidenţialitate

Paris: Teatre ocupate de studenți nemulțumiți de închiderea spațiilor culturale

Două teatre importante din Paris au fost ocupate de studenţi ai unor universităţi de arte dramatice şi de angajaţi din industria spectacolelor. Aceştia cer redeschiderea spaţiilor culturale, închise de mai multe luni în Franţa din cauza pandemiei de coronavirus.

Câteva zeci de studenţi la arte dramatice au pătruns în Teatrul Naţional La Colline din Paris. Ei urmează exemplul angajaţilor din industria spectacolelor, care “ocupă” de mai multe zile un alt teatru prestigios, Odeon, din capitala Franţei.

“Deschiderea este esenţială”, “Viaţa fără cultură, cu capul înainte direct în zid” –  se poate citi pe pancartele protestatarilor, care sunt atât în interiorul teatrelor, de unde refuză să mai iasă, cât şi în exterior.

Ei cer redeschiderea spaţiilor culturale şi ajutoare financiare. Discuţiile cu Ministerul Culturii nu au dus la nici un rezultat.

La sfârsitul lunii trecute, la Madrid, au protestat dansatorii de flamenco şi aţi lucrători din această industrie cu tradiţie în Spania. Ondustria flamenco atrage anual un milion de vizitatori . Iar anul trecut pierderile au fost de 100 %.