Paris: Operele de artă din muzee, puse la adăpost din calea inundațiilor

Capitala Franței și împrejurimile sunt plasate în stare de alertă. Azi, e de așteptat ca nivelul fluviului Sena să atingă cota maximă – până la 6 metri. Douăsprezece departamente franceze se află încă sub alertă de cod portocaliu de ploi și indundații, iar departamentul Seine-et-Marne, sub alertă de cod roșu.

Inundațiile amenință inclusiv muzeele și instituțiile culturale aflate în apropierea fluviului. Muzeul Luvru, unul dintre cele mai vizitate muzee din lume, a fost închis astăzi după o noapte de veghe. Sute de agenți sunt mobilizați pentru a pune la adăpost operele de artă aflate în zonele inundabile, respectiv la parter și subsol.

Alte aproximativ 20 de instituții culturale din capitala franceză sunt închise publicului. Între acestea și Muzeul Orsay, aflat chiar pe malul Senei. Și aici, operele de artă vor fi transferate la etajele superioare ale clădirii. Și Biblioteca Națională a Franței rămâne închisă.

Castelul Chambord, unul dintre cele mai frumoase de pe Valea Loarei, este înconjurat de ape. Curtea interioară a castelului a fost inundată. Obiectivul turistic a fost închis până la sfârșitul săptămânii.

În urma inundațiilor din Germania și Franța, cel puțin 11 persoane au murit, iar alte câteva sunt date dispărute. Președintele Francois Hollande a anunțat că Franța va decreta stare de catastrofă în zonele afectate.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS