Confidenţialitate

Părinţii din România ar trebui sau nu să îşi vaccineze copiii?

Internetul permite într­-o măsură mult mai mare decât mediile clasice de informare răspândirea unor idei care pot părea revoluționare dar în aceeași măsură ele se pot dovedi și periculoase.  Din Statele Unite a pornit de ceva timp deja o mișcare denumită anti­vaccin care și­-a găsit numeroși adepți în rândurile părinților apăsați mai ales de teama autismului la copii.

Și în America și în alte țări, dar și în România, cel mai respins vaccin este cel împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei, dar dezbaterea nu se oprește aici. Citesc pe internet că studii care s­-au dovedit a fi mistificat a pus la un moment dat o legătură între acest vaccin şi apariţia autismului, iar rezultatul n-­a fost reducerea numărului de copii autişti, ci izbucnirea unor epidemii de rujeolă.

Dar lucrurile nu se opresc la acest vaccin. Teoriile conspiraționiste privind malversațiunile făcute de giganții farmaceutici care ar dori să ne programeze prin aceste vaccinuri să devenim dependenți de pastile pe care tot ei le fac prind destul de repede și o astfel de isterie s­-a dezvoltat inclusiv în România, mai ales în online. De fapt câțiva cunoscuți comentatori au reacționat după ce o televiziune avidă de audiență chiar a pus pe micul ecran opiniile unei vedete care nu are nicio specializare medicală și care s-a pronunțat împotriva vaccinării copiilor.

Să știți că astfel de dezbateri au existat peste tot în lumea democratică, însă efectele lor au fost de cele mai multe ori negative. Anul trecut cei de la BBC chiar au decis să renunțe la politica editorială a spațiului egal alocat opiniilor adverse după ce s­a dovedit că pur și simplu oameni care nu sunt de specialitate dar sunt mult mai insistenți decât specialiștii au reușit să creeze panică și un curent împotriva vaccinărilor.

Nu știu exact cum stau lucrurile la noi, dar potrivit lui Vlad Mixich de la Hotnews, un jurnalist în care eu personal am încredere, America a trecut chiar prin câteva epidemii de rujeolă și din cauza acestor mișcări împotriva vaccinării.

În același timp însă, aducând problema mai aproape la noi, trebuie să recunosc faptul că eu, în calitate de cetățean român, dar și de părinte, am o încredere limitată în autoritățile de control sanitar din țara noastră, care au dat cu problema de gard în foarte multe situații. De la vaccinurile antigripale și până la acceptarea unor vaccinuri controversate sau chiar neacceptate în unele țări membre ale Uniunii Europene.

Nu știu dacă este o problemă generală, ca părinte mărturisesc că nu sunt foarte bine documentat în această privință, și nici nu aș putea să fiu de altfel, nefiind de specialitate, dar am o teamă legată de faptul că autorităţile noastre sunt mult prea sensibile la o șpagă de exemplu. Așa că mă întreb și vă întreb și pe dumneavoastră, ascultătorii emisiunii, dacă noi, părinții din România, ar trebui să ne vaccinăm copiii sau nu. Există vaccinuri pe care le acceptați și vaccinuri pe care nu le acceptaţi? Dar până unde poate merge oare această teamă și ce te faci dacă din cauza ta și a modului în care ai înghițit pe nemestecate teorii culese de pe internet, tu sau copilul tău provocați o epidemie în comunitatea în care trăiți?

[soundcloud width=”500″ height=”100″ id=”https://soundcloud.com/europafmromania/romania-in-direct-trebuie-sa-ne-vaccinam-copiii-12-fberuarie-2015?in=europafmromania/sets/rom-nia-n-direct”]