Parchetul General din Franţa anchetează Agenţia France-Presse

Jurnalistii sunt cercetati pentru difuzarea rezultatelor sondajelor efectuate la ieşirea de la urne înainte de încheierea votarii. In apararea sa, agenţia de stiri precizeaza că a difuzat sondajele doar pe fluxul destinat abonaţilor, iar acestia poartă responsabilitatea pentru divulgarea rezultatelor.

Mai multe publicaţii şi site-uri s-au intrecut in difuzarea rezultatelor exit-poll-urilor duminică, dupa primul tur al scrutinului prezidenţial francez.

Stiri de acest gen au aparut la puţin timp după ora locala 18.00. Legislaţia franceză interzice insa difuzarea rezultatelor sondajelor înainte de ora locala 20.00, atunci cind se inchid sectiile de votare.

Ancheta Parchetului din Paris vizează , pe linga Agenţia de stiri, două publicaţii din Belgia, una din Elveţia, un site din Noua Zeelandă şi un jurnalist belgian care a difuzat rezultatele sondajelor exit-poll pe Twitter.

Nu se ştie însa in ce măsură publicaţiile care au sediile în afara Franţei pot fi anchetate pentru încălcarea legislaţiei franceze.

Francois Hollande a câştigat primul tur al alegerilor cu 28,6% din voturi, urmat de Nicolas Sarkozy, cotat cu 27% . Cei doi se vor confrunta in cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, pe 6 mai.