Confidenţialitate

Paradă militară la Moscova de Ziua Victoriei împotriva Germaniei naziste | VIDEO

Într-un discurs de 10 minute, Vladimir Putin a reluat acuzaţiile la adresa Occidentului, despre care a spus că orchestrează un război împotriva Rusiei şi că e răul absolut. În Piaţa Roşie, preşedintelui rus i-au fost alături 6 lideri autoritari din foste republici sovietice: Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan, Uzbekistan şi premierul Armeniei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Moscova: 78 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste. O paradă destul de modestă, fără show aviatic, fară tradiționalul marș al Regimentului Nemuritor și pe fondul unor măsuri stricte de securitate.

La festivitățile care au durat o oră, a apărut un singur tanc, chiar dacă presa de stat scria că în fruntea unei „coloane de mecanizate” sunt mai multe tancuri T-34.

Steagul rusesc şi Drapelul Victoriei au fost purtate prin Piaţa Roşie. Ministrul rus al Apărării a salutat trupele şi i-a raportat comandantului suprem gradul de pregătire a paradei.

Ulterior, Vladimir Putin le-a transmis rușilor că lumea se află într-un „moment de cotitură”, iar cei trimiși pe front în „operațiunea militară specială” din Ucraina luptă pentru viitorul țării lor.

Liderul de la Kremlin a comparat eforturile soldaţilor ruşi care luptă în Ucraina cu cele ale sovieticilor care i-au înfrânt pe nazişti în cel de-al Doilea Război Mondial. A argumentat apoi invazia Ucrainei, afirmând că aceasta a devenit “ostatica” unui regim condus de “stăpânii occidentali”, pe care Rusia are datoria să o salveze pentru a-şi păstra propria existenţă.

„S-a declanșat un adevărat război împotriva patriei noastre. Occidentul vrea să vadă căderea ţării noastre, scopul lor nu este altul decât să vadă căderea ţării noastre. Am respins terorismul internațional, vom proteja locuitorii din Donbas, ne vom asigura securitatea”, a spus Putin, susținând că Rusia vrea „un viitor paşnic şi liber”, şi că pentru ea „nu există popoare inamice nici în Vest, nici în Est”.

El şi-a încheiat discursul din timpul paradei cu strigătul “Ura!” pentru Rusia şi victoria ei.

Sursa foto: Twitter / S.L. Kanthan / Ria Novosti – Grigory Sysoyev

Citește și: Ursul von der Leyen, vizită la Kiev pentru a marca Ziua Europei: Salut decizia președintelui Zelenski de a celebra 9 Mai și în Ucraina