Paradă de Ziua Victoriei, la Moscova – GALERIE FOTO

Ruşii au marcat pe 9 mai 72 de ani de la victoria împotriva Germaniei naziste cu o paradă militară impresionantă la Moscova, pentru care s-au pregătit de peste o lună de zile.

Ziua Victoriei ( Ziua Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei, după cum este prezentată pe site-ul Ambasadei Rusiei) marchează capitularea Germaniei în faţa Uniunii Sovietice în 1945. În Rusia, zeci de mii de soldați au defilat în marile orașe pentru a marca sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial și înfrângerea Germaniei naziste, exact acum 72 de ani.

În această zi, considerată sărbătoare naţională în Rusia,este etalată dotarea armatei ruse într-o adevărată demonstrație de forță.

Dacă repetițiile s-au făcut în zile însorite, pe 9 mai vremea nu a mai ținut cu rușii, așa că parada s-a desfășurat pe un fundal cu nori și ploaie. Imaginile de mai jos sunt din timpul repetițiilor făcute pentru parada de Ziua Victoriei.

În discursul său, președintele Vladimir Putin le-a spus militarilor că Rusia nu poate fi înfrântă, iar tradiția și loialitatea față de țără trebuie să prevaleze.

În Piaţa Roşie, Igor Dodon a stat la dreapta lui Vladimir Putin.

La ceremonia de 9 mai a fost invitat un singur președinte străin, cel al Republicii Moldova. În timpul defilării, Igor Dodon a stat tot timpul primul în dreapta lui Vladimir Putin, liderul moldovean apărând astfel în toate cadrele transmise de televiziunile din Rusia.

Dodon este adeptul apropierii de Rusia, în timp ce premierul moldovean pledează pentru o apropiere rapidă și mai consistentă de Uniunea Europeană.

Păstrând tradiția, la paradă au fost prezenţi şi veteranii decoraţi pentru activităţile întreprinse în armata rusă.

Complexul antiaerian Panţir-SA şi sistemul antiaerian TOR-M2DT au fost expuse pentru prima dată în cadrul unei astfel de parade, dar şi vehicule de sprijin special create pentru condiţiile din zona Arcticii.

Cu toate că s-au făcut multe repetiții și pentru un spectacol aerian, planurile rușilor au fost stricate de vremea nefavorabilă.

Demonstraţiile aeriene ar fi trebuit să fie realizate de membri ai forţelor ruse mobilizate în Siria. În total, 72 de elicoptere şi avioane de luptă au participat la exerciţii, dar demonostraţiile au fost anulate din cauza vremii nefavorabile.

Fotografiile de mai jos au fost făcute în timpul repetițiilor care s-au întins pe mai multe zile.

FOTO: Shutterstock.com

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS