Papa Francisc se va intalni cu o parte din victimele abuzurilor sexuale comise de preoti catolici

Întâlnirea va avea loc săptămâna viitoare, la Roma.

Într-o conferinţă de presă organizată la bordul avionului papal la întoarcerea din călătoria în Ţara Sfântă, Papa Francisc a anunţat că ‘săptămâna viitoare, pe 6 şi 7 iunie’, va oficia ‘o slujbă la Sfânta Marta (reşedinţa sa), cu şase sau opt victime, urmată de o întâlnire cu ele’.

Întrebat despre atitudinea Vaticanului faţă de preoții acuzaţi de astfel de abuzuri, Suveranul Pontif a subliniat că ‘trei episcopi fac obiectul unor anchete, iar unul dintre ei a fost condamnat deja’. Papa Francisc a arătat ‘preoţii care fac aşa ceva îl trădează pe Dumnezeu’.

Luna trecută, Papa a cerut iertare pentru abuzurile asupra minorilor, calificându-le un ‘rău’ absolut. În cadrul unei audieri la un comitet ONU, la Geneva, un oficial de la Vatican a dezvăluit că justiţia canonică a tratat 3.420 de cazuri de abuzuri în ultimii zece ani. Din acestea, peste 800 de preoţi au fost caterisiţi, în timp ce mai bine de 2.500 au fost rugaţi să ducă ‘o viaţă de rugăciune şi penitenţă’. La începutul lui mai, o comisie de experţi înfiinţată de Papa Francisc a anunţat că vrea să pună în aplicare în curând ‘proceduri eficiente’ de pedepsire a preoţilor pedofili.