Confidenţialitate

Papa Francisc a luat cu el, de pe insula Lesbos, trei familii de refugiaţi

Papa Francisc şi-a încheiat, sâmbătă, vizita pe insula Lesbos din Grecia. El a plecat spre Italia cu 12 refugiaţi sirieni, toţi musulmani, de la centrul de migranţi de la Moria.

Cele trei familii, inclusiv şase copii, s-au întâlnit cu Francisc pe pista aeroportului de la Mytilene, şi au urcat în avion.

Vaticanul îşi va asuma responsabilitatea susţinerii celor trei familii de refugiaţi, însă Comunitatea catolică Sant’Egidio se va ocupa, iniţial, de instalarea lor.

Aflat în vizita istorică preț de doar 5 ore, Papa Francisc a ajuns deja la tabere de refugiați împreună cu Bartolomeu, Patriarhul Constantinopolului și Ieronim, arhiepiscopul ortodox al Atenei și al întregii Grecii.

Tabăra pentru refugiaţi de pe insulă a fost transformată în centru de detenţie, în care se află închiși circa 3.000 de imigranți în condiții extrem de dificile, potrivit organizațiilor umanitare. Imigranții ar urma să fie trimiși înapoi în Turcia, dacă nu au azil politic în Grecia, în baza unui acord.

Anul trecut, peste jumătate de milion de imigranți au trecut prin Lesbos, iar în acest an în insulă au debarcat deja aproape 90.000 de persoane, dintre care peste o treime copii, potrivit ONU.