Confidenţialitate

“Pandora Papers” arată că actuali și foști lideri de stat, dar și celebrități au ascuns bunuri prin societăţi offshore | AUDIO

Un nou scandal internațional cu dezvăluiri despre finanțele a sute oficialități.

“Pandora Papers”, la care au contribuit aproape 600 de jurnaliști, inclusiv din România, arată că actuali și foști lideri de stat, dar și celebrități au ascuns bunuri prin societăţi offshore, pentru a evita plata taxelor.

Ancheta a fost făcută de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie.

Pe lista evazioniștilor apare premierul Cehiei, Andrej Babis, acuzat că a folosit 22 de milioane de dolari prin intermediul unor companii offshore pentru a cumpăra un castel în sudul Franței. El a negat orice ilegalitate.

Mai sunt menționați în anchetă, între alții regele Iordaniei,  preşedinţii kenyan şi cel din Ecuador, fostul premier britanic Tony Blair, dar și cântăreaţa columbiană Shakira și de fotomodelul german Claudia Schiffer.

“Pandora Papers” se bazează pe aproape 12 milioane de documente, ce provin de la 14 societăţi de servicii financiare.

Gerard Ryle, director al Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie.

El a descris noua anchetă jurnalistică drept “Panama Papers” pe steroizi.

În România, RISE Project a anunțat că face parte din echipa internațională care a studiat documentele. A descoperit, între altele, că un oficial aflat în funcție s-a folosit de un carusel offshore în mai multe afaceri de familie, iar un fost deputat și-a făcut cont în Elveția printr-o companie paravan. Primele investigații pe această temă vor fi publicate săptămâna aceasta.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ani Sandu