Confidenţialitate

Paella este în pericol dacă UE va interzice un pesticid pe care fermierii spanioli îl utilizau până acum | AUDIO

Paella din Spania este în pericol, avertizează femierii din peninsulă. Asta dacă Uniunea Europeană va interzice un pesticid pe care fermierii spanioli se bazau până acum. Orezul ar urma să fie amenințat de o ciupercă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Mai mulți producători de orez din regiunea Valencia susțin că recolta lor de orez, un soi cultivat aproape în exclusivitate în Spania, a fost la jumătate în 2023 în comparație cu media din ultimii 10 ani.

Motivul: ciuperca Pyricularia care afectează culturile de orez, notează Reuters. Fără un anumit pesticid, producția de orez ar putea dipărea, susțin fermierii. Acest soi este folosit intens în celebra rețetă „Paella”.

Producătorii din Europa susțin că mari exportatori de orez precum Brazilia, India şi Cambodgia folosesc la scară largă pesticide pentru a-şi proteja culturile.

Comisia Europeană a renunțat la planul privind interzicerea pesticidelor.

Măsura viza o reducere la jumătate a utilizării. Fermierii din Spania cer revenirea ȘI la un anumit pesticid interzis încă din 2018.

Orezul s-a scumpit și în magazinele din Spania. Un kilogram din acest soi costă și cu 5 euro mai mult. Au fost inclusiv probleme cu aprovizionarea.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Fermierii continuă protestele în Europa. Agricultorii, în continuare nemulţumiţi de restricţiile impuse prin politicile de mediu ale UE | AUDIO