(P) Sistemul nervos enteric, al doilea creier uman

După codul genetic, sistemul digestiv – care conține şi 70% din sistemul imunitar – este factorul cel mai important în dezvoltarea organismului şi menţinerea vieţii. Sistemul nervos enteric conţine circa 100 de milioane de neuroni (mai mulţi decât în măduva spinării ori sistemul nervos periferic), dispuşi în peretele tubului digestiv, pe o lungime de circa 9 metri. Acest sistem gestionează procesele complexe – digestie, absorbţia componentelor esențiale (aminoacizi, zaharuri, grăsimi, vitamine, minerale, apă), eliminarea resturilor – în mod independent de creier. De aceea, în mod normal, noi nu conștientizăm mişcările şi procesele care au loc în tubul digestiv. Atunci când le simţim, deja ceva nu mai decurge normal.

“Noile descoperiri vin să confirme şi să argumenteze încă o dată importanţa sănătăţii digestive pentru menţinerea calităţii vieţii, care presupune, iată, un echilibru stabil între fiziologic şi emoţional. Datorită conţnutului de bacterii vii, iaurtul, mai ales cel probiotic, ajută sistemul digestiv să funcţioneze corect, limitând acumularea de toxine, constipaţia, episoadele diareice şi ameliorând simptomele sindromului de intestin iritabil. Intestinul, prin sistemul nervos enteric, este o sursă de informaţie pentru creier, dar este şi sursa a 95% din serotonina produsă în organism.

Serotonina, popular numită hormonul fericirii, are impact esenţial asupra stării noastre emoţionale şi performanţei în activitate. De aceea, un simplu obicei sănătos – consumul zilnic de iaurt probiotic – este benefic pentru starea noastră de bine fizic şi emoţional.” declară domnul profesor universitar doctor Dan L. Dumitrascu, preşedinte onorific al Societatii Romane de Neurogastroenterologie, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe Medicale.
“Iaurtul este un aliment esențial, cu densitate nutrițională foarte bună și purtător al unor nutrienți importanți pentru sănătate, cum ar fi: proteine complete, calciu, potasiu, fosfor, zinc, bacterii lactice vii. Iaurtul este un aliment care se poate integra foarte ușor în alimentația zilnică, la orice masă: dimineața, la micul dejun, asociat cu cereale, ori peste zi, putem consuma un iaurt cu fructe ca desert sau la gustarea dintre mese, iar seara, iaurtul simplu poate completa o cină ușoară.

Recomand consumul de Activia ca specialist, pentru ca am analizat profilurile nutriționale pentru toată gama de produse Activia, dar și bazat pe experiența mea personală de consumator, care de ani de zile mănâncă Activia cu cereale la micul dejun,” declară domnul profesor universitar doctor Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române.

Consumul zilnic de iaurt probiotic influențează pozitiv activitatea unor regiuni ale creierului, potrivit unei cercetări recente.
Studiul, realizat de cercetătorii de la Centrul de Medicină Integrală (UCLA) din Los Angeles, arată că, prin îmbunătațirea calității florei intestinale, iaurtul probiotic Activia poate influența regiuni din creier responsabile de starea emoțională și sensibilitatea la durere. În plus, la femeile care au consumat iaurt probiotic (Activia) timp de 4 săptămâni, s-a constatat o îmbunătățire a activităţii cerebrale concretizată într-o reactivitate mai redusă la stimuli emoţionali negativi.

Explicația acestei descoperiri stă în comunicarea bidirecțională dintre creier și sistemul digestiv, mai exact în activitatea sistemului nervos enteric aflat la nivelul tubului digestiv și considerat cel de-al doilea creier al organismului uman.

Iaurtul probiotic Activia conține fermentul Bifidus Actiregularis, care a fost selectat în urmă cu aproximativ 30 de ani dintr-un produs lactat tradiţional şi este utilizat exclusiv de Danone. Numeroasele studii clinice au demonstrat în mod repetat că bacteriile Bifidus Actiregularis reușesc să traverseze bariera gastrică acidă și ajung vii în flora intestinală, în cantități mari.

Fiecare pahar de Activia conține mai mult de 4 miliarde de fermenți Bifidus Actiregularis, în plus față de fermenții obișnuiți din iaurt. Toți acești fermenți activi din iaurt contribuie la menținerea sau refacerea florei intestinale, al cărei echilibru este extrem de important pentru sănătatea organismului.

ACTIVIA recomandat in fiecare zi